Imigranţii sunt tot mai bine văzuţi in Marea Britanie. Aceasta este concluzia unui studiu guvernamental dat publicităţii ieri.
Documentul, făcut public in ziua in care la Londra s-a reluat dezbaterea privind impactul migraţiei forţei de muncă, inclusiv ridicarea restricţiilor impuse muncitorilor romăni şi bulgari, evidenţiază rolul benefic al imigraţiei in raport cu economia ţării.
Astfel, potrivit raportului, est-europenii au contribuit la creşterea cu şase miliarde de lire sterline a economiei in 2006 in Marea Britanie. In plus, muncitorii din Europa de Est sunt mult mai harnici şi mai serioşi decăt cei britanici, scrie The Times, citănd fragmente din raport. Muncitorii străini sunt mai calificaţi şi de multe ori mai dispuşi să muncească decăt muncitorii britanici.
SALARII. Documentul mai arată că muncitorii est-europeni sunt mult mai bine plătiţi decăt muncitorii britanici. Sutele de mii de imigranţi care au călcat in ultimii ani pragul Marii Britanii au avut un impact "imperceptibil" asupra şomajului şi au condus doar la o "modestă incetinire a creşterii salariilor" britanicilor.
Fenomenul imigraţionist a determinat o creştere semnificativă a preţului la locuinţe in opt regiuni ale ţării. Imigranţii reprezentau, la sfărşitul anului 2006, 12,5% din forţa de muncă din Marea Britanie, faţă de 7,4 % in deceniul trecut.
Anul trecut, imigraţia a adus economiei britanice o creştere de peste 8,5 miliarde euro, in contextul in care imigranţii au plătit impozite mai mari decăt localnicii.