x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în SUA. Ce spun americanii

Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în SUA. Ce spun americanii

02 Aug 2014   •   18:53
Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în SUA. Ce spun americanii
Sursa foto: Mandat de arestare pe numele fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în SUA. Ce spun americanii

Un tribunal georgian a emis sâmbătă un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în Statele Unite, după ce luni el a fost inculpat pentru abuz de putere şi folosirea excesivă a forţei în reprimarea manifestaţiilor din anul 2007, acuzaţii pe care susţinătorii săi le consideră motivate politic, transmite agenţia Reuters.

Au fost emise de asemenea mandate de arestare, în urma întocmirii unor dosare penale cu aceleaşi capete de acuzare, pentru fostul ministru al apărării David Kezeraşvili şi pentru fostul procuror general Zurab Adeişvili, ambii fiind şi ei în străinătate.

De când partidul lui Saakaşvili a pierdut alegerile legislative din anul 2012 în faţa coaliţiei 'Visul Georgian', zeci de foşti oficiali din administraţia lui au fost arestaţi şi urmăriţi penal pentru abuz de putere sau corupţie. După ce şi-a încheiat ultimul mandat prezidenţial în noiembrie 2013 (şi scrutinul prezidenţial fiind câştigat tot de coaliţia 'Visul Georgian'), Saakaşvili a părăsit Georgia.

Într-un mesaj video difuzat vineri, el afirmă că nu are de gând să se predea unei justiţii controlate de fostul premier şi lider al 'Visului Georgian', Bidzina Ivanişvili, despre care mai afirmă că este acţionar al companiei ruse Gazprom.

Atât Statele Unite cât şi Uniunea Europeană şi-au exprimat preocuparea faţă de punerea lui Saakaşvili sub urmărire penală, avertizând că justiţia nu trebuie supusă ingerinţelor politice.

×