x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie - Dreptul la sinucidere

Marea Britanie - Dreptul la sinucidere

30 Noi 2004   •   00:00

Controversa cu privire la eutanasie intra din nou in atentia britanicilor, dupa ce una din compatrioatele lor, victima a unei boli cronice, intampina dificultati in a se deplasa in strainatate, unde se poate sinucide legal, asistata de personal medical calificat.

ANA ILIE

Cazul femeii a ajuns in atentia Curtii Supreme. Este pusa in discutie legalitatea cererii acesteia de a fi insotita de cineva in Elvetia, tara unde eutanasia este legala, avand in vedere ca bolnava nu se poate deplasa singura. Problema cea mai mare in cazul bolnavei din Marea Britanie este daca autoritatile au dreptul de a impiedica pe cineva sa o insoteasca in calatoria sa spre moarte pe motiv ca "altfel, se va comite infractiunea de complicitate la suicid". Desi tribunalul tine secret numele femeii pentru a o proteja, "chestiunea este dezbatuta in public", motiv pentru care s-au si concretizat doua tabere, pro si contra acordarii bolnavei dreptul de a fi insotita in Elvetia, la o clinica specializata, pentru a se sinucide. Pe de o parte sunt sustinatorii eutanasiei, care sunt de parere ca legea, in aceasta problema, este neclara si cazul femeii va ajuta la clarificarea acestor aspecte, iar de cealalta parte se situeaza militantii pro-viata, care cred ca a ajuta o persoana sa paraseasca tara pentru a se sinucide este ilegal.

Organizatia non-profit Dignitas a deschis un centru in Elvetia, unde cel putin 150 de persoane au fost ajutate sa isi puna capat zilelor.

×
Subiecte în articol: externe