x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acțiune în justiție împotriva Marii Britanii

Acțiune în justiție împotriva Marii Britanii

de Redacția Jurnalul    |    20 Dec 2023   •   20:22
Acțiune în justiție împotriva Marii Britanii

Oficialitățile de la Dublin vor iniția o acțiune în justiție împotriva Marii Britanii în legătură cu o lege care acordă amnistie condiționată foștilor soldați și militanți implicați în decenii de violențe în Irlanda de Nord.

Oficialitățile de la Dublin, Irlanda, au arătat miercuri că vor iniția o acțiune în justiție împotriva Marii Britanii în legătură cu o nouă lege care acordă amnistie condiționată foștilor soldați și militanți implicați în decenii de violențe în Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Marea Britanie a oprit urmărirea penală a celor implicați în trei decenii de conflicte în Irlanda de Nord, considerând că pentru aceste cazuri ar trebui înființat un organism judiciar independent.

Michael Martin, ministru al Afacerilor Externe din Irlanda, a declarat că nu s-a ajuns ușor la această decizie. Potrivit sursei citate, Irlanda consideră că demersul britanic este incompatibil cu obligațiile sale în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului.

"Guvernul britanic a promulgat această lege la 18 septembrie 2023, închizând orice posibilitate de rezolvare politică", a declarat Martin.

Aproximativ 3.600 de persoane au murit în trei decenii de confruntări între militanții naționaliști irlandezi care urmăreau o Irlandă unită, paramilitarii "loialiști" pro-britanici și armata britanică.

Conflictul s-a încheiat cu un acord de pace în 1998.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie Irlanda justitie