x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie, SUA și Australia anunță un pact menit să contracareze China

Marea Britanie, SUA și Australia anunță un pact menit să contracareze China

16 Sep 2021   •   10:00
Marea Britanie, SUA și Australia anunță un pact menit să contracareze China

Marea Britanie, SUA și Australia au anunțat un pact special de securitate pentru tehnologii avansate de apărare, în efortul de a contracara China, relatează BBC.

Parteneriatul va permite Australiei să construiască submarine cu propulsie nucleară.

Pactul, care va fi cunoscut sub numele de Aukus, privește, de asemenea, inteligența artificială, tehnologii cuantice și zona cibernetică.

Cele trei țări sunt îngrijorate de puterea tot mai mare pe care dobândită de China și de prezența sa militară în zona Indo-Pacific.

Ca urmare a pactului, Australia a anulat un acord pentru construcția de submarine cu o companie franceză.

Franța a câștigat un contract de 50 miliarde de dolari australieni (31 miliarde euro) pentru a construi 12 submarine pentru marina australiană, în 2016. Proiectul a fost afectat de întârzieri, în mare parte din cauza solicitărilor Canberrei ca multe componente să fie obținute la nivel local.

Miercuri, președintele american Joe Biden, prim-ministrul britanic Boris Johnson și omologul său australian Scott Morrison au emis o declarație comună cu privire la lansarea noului parteneriat de securitate, Aukus.

"Ca primă inițiativă în cadrul Aukus ... ne angajămsă sprijinim Australia în achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară pentru Royal Australian Navy", se menționează în declarație. Pactul de apărare se va concentra și asupra capabilităților cibernetice, inteligenței artificiale și „capabilităților submarine suplimentare”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China