x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie vrea să înlăture China din programele sale nucleare

Marea Britanie vrea să înlăture China din programele sale nucleare

26 Iul 2021   •   21:00

Marea Britanie vrea să interzică participarea grupului chinez CGN la noile proiecte de centrale nucleare din regat, scrie presa britanică.

Relația dintre cele două state este dificilă d

Această măsură ar putea tensiona şi mai mult relaţiile diplomatice între Regatul Unit şi China, deja puse la încercare în dosare precum Hong Kong sau tratamentul aplicat de Beijing comunităţii uigure din Xinjiang.

Agenţia PA, citând o sursă guvernamentală care confirmă o informaţie dezvăluită de Financial Times, scrie că membrii guvernului iau în calcul blocarea oricărei participări a CGN în sectorul energetic nuclear britanic.

Grupul chinez ar putea fi exclus din proiectul Sizewell (estul Angliei), la care participă ca partener minoritar alături de EDF, şi de la cel din Bradwell (sud-est), mai puţin avansat, unde acesta deţine controlul şi intenţiona să doteze centrala cu propriile echipamente.

În schimb, Hinkley Point, susţinut de EDF şi CGN, nu este vizat, întrucât proiectul este deja în plină desfăşurare. Este singura centrală nucleară în construcţie din ţară şi ar urma să devină operaţională în câţiva ani.

La solicitarea AFP, Ministerul britanic pentru întreprinderi, energie şi strategie industrială nu a confirmat şi nici nu a infirmat informaţiile din presă.

Un purtător de cuvânt s-a limitat să spună că ''orice proiect nuclear din Regatul Unit face obiectul unei reglementări robuste şi independente'', în special pentru a se respecta ''cerinţele de securitate naţională, pentru a ne proteja interesele''.

La rândul său, EDF Energy, filiala britanică a gigantului francez, a refuzat să comenteze.

Dând la o parte CGN, Londra s-ar putea vedea constrânsă să caute alţi parteneri în domeniul nuclear, în timp ce ambiţiile britanice în domeniul respectiv au fost zădărnicite anul trecut de retragerea conglomeratului industrial japonez, Hitachi, din proiectul de centrală din Ţara Galilor.

Energia nucleară constituie circa 20% din electricitatea ţării, iar autorităţile doresc să menţină această cotă pentru a atinge neutralitatea carbonului în 2050. În prezent, există 15 reactoare în Regatul Unit la 8 situri.

Influenţa Chinei în afacerile economice britanice este denunţată cu regularitate de către deputaţii conservatori, la un an după decizia guvernului de a exclude producătorul de echipamente Huawei din reţeaua 5G.

La începutul lunii iulie, temerile au vizat preluarea de către un grup chinez a Newport Wafer Fab din Ţara Galilor, cel mai mare producător de semiconductori din Marea Britanie. 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie China