x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marine Le Pen vrea referendum pentru scoaterea Franţei din UE!

Marine Le Pen vrea referendum pentru scoaterea Franţei din UE!

de Marina Constantinoiu    |    03 Mar 2013   •   16:36
Marine Le Pen vrea referendum pentru scoaterea Franţei din UE!
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen i-ar pune capac

Preşedintele Frontului Naţional (extremă-dreapta) din Franţa, doamna Marine Le Pen, i-a cerut “în mod solemn”, sâmbătă, şefului statului francez, Francois Hollande, să organizeze un referendum în ianuarie 2014 privind ieşirea Franţei din Uniunea Europeană.

“Îi cer în mod solemn preşedintelui Republicii să organizeze în ianuarie 2014 un referendum privind ieşirea Franţei din Uniunea Europeană”, a propus Le Pen la încheierea reuniunii Consiliului Naţional al partidului ei, potrivit AFP. “Cerem să se voteze pentru această ieşire din UE. Doar dacă Guvernul francez nu reuşeşte între timp să deschidă negocieri serioase şi dacă nu obţine toate cele patru reforme de fond minimale”, a avertizat aceasta.

Ce reforme vizează

Care sunt cele patru reforme dorite? “Revenirea organizată la monedele naţionale”, “dizolvarea Spaţiului Schengen” de liberă circulaţie (22, dintre cele 27 de state membre UE sunt în Spaţiul Schengen), “autorizarea patriotismului economic şi a reindustrializării cu protecţionism la frontiere” şi “dreptul naţional să devină prioritar în faţa dreptului european”.

România şi Bulgaria în Schengen – nu mai e cazul

Marine Le Pen, care este deputat european, a avertizat de mai multe ori, de-a lungul timpului, în privinţa “venirii României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen, fără ca vreo limită să le fie impusă”, o admitere care, potrivit AFP, “nu mai este de actualitate, mai multe ţări exprimându-şi reticenţa faţă de acceptarea celor două state în acest spaţiu”.
Le Pen crede că “Guvernul francez nu vrea sau nu poate obţine rezultate pentru cele patru puncte expuse, de aceea ieşirea din UE va fi în realitate singura soluţie posibilă, pe cât de pozitivă, pe atât de entuziasmantă”.

Preşedintele FN a propus organizarea unui referendum de mai multe ori, dar fără a menţiona o dată anume. Vineri, ea a explicat într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro că va apăra “acest plan de acţiune cu ocazia alegerilor europene din 2014. “Dacă Guvernul refuză, vom face din alegerile europene un mare referendum pentru sau contra ieşirii din UE”, a ameninţat doamna Le Pen. Potrivit ei, Franţa va fi în ianuarie 2014 “la răscruce de drumuri”, date fiind “dispariţia frontierelor”, “austeriatatea” şi “dispariţia tuturor protecţiilor”.


×