x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mărirea şi decăderea escrocului secolului

Mărirea şi decăderea escrocului secolului

de Serban Cionoff    |    05 Mai 2009   •   00:00
Mărirea şi decăderea escrocului secolului

La 7 mai, editura Plon lansează cartea "L’Affaire Madoff” scrisă de Amir Weitmann. ”Iarăşi Afecerea Madoff? ”–se întreabă ironic gazetarii. Şi au motive serioase să îşi etaleze scepticismul, atâta vreme cât, deja s-a aflat că această carte nu va oferi dezvăluiri explozive.



Autorul, el însuşi un reputat actor pe piaţa financiară din Israel,  va trece în umbră pentru a da cuvântul câtorva dintre victimele "marelui escroc al secolului". Împreună vor căuta  răspunsul la o presantă întrebare: "cum a reuşit un singur om, oricât de strălucit manipulator ar fi, să îi înşele, mai bine de două decenii,  pe mai marii finanţelor lumii?"


AVANPREMIERA. Fragmentele  pe care revista "L'Express" le publică  în avanpremieră surprind, faţă în faţă, cinismul calculat şi credulitatea vorace. "Un Ianus ale cărui două feţe se completează şi nu se exclud". Totul rezumat într-un admirabil calambur: "Bernes par Bernie" ("Păcăliţi de Bernie"), "Bernie" fiind diminutivul de alint al lui  Bernard Madoff.


1998 - ÎN BÂRLOGUL FIAREI. Un analist financiar dintr-o importantă bancă  din Geneva îşi amineşte de vizita în bârlogul lupului: New York, 885, 3e Avenue:. "Iată că a venit momentul întâlnirii cu legendarul Bernard Madoff. Am mers să îl întâlnim în biroul său din Lipstick Bouilding. Bernie a intrat în sala de conferinţe. Nu e prea înalt, cu plete grizonate şi cu o alură serioasă. După vreo douăzeci de minute de discuţii generale şi de anecdote, un investitor brazilian se impacientează:

- Domnule Madoff, m-am uitat la istoria performaneţlor dumneavostră, ele sunt foarte impresionante. Ceea ce eu nu înţeleg este natura strategiei dumneavostră. Ne-o puteţi explica?"
Calm, marele maestru se face că explică: "În mare, este vorba de o strategie numită <>". Urmează câteva combinaţii alambicate care îi fac pe musafiri să insiste: "Asta-i tot? Nu ne puteţi oferi mai multe detalii?" Madoff se ţine tare: "Vă rog să înţelegeţi  că strategia rămâne confidenţială". Cei vreo zece investitori insistă: "Ne prezentaţi lucrurile de o manieră aşa de simplă, încât ne putem întreba de ce sunteţi singurul care a pus la punc această strategie". "Am o eperienţă de mai mult de treizeci de ani  în domeniul pieţelor, cunoaşteţi asta", a răspuns Madoff.

"Şi ce-i cu asta? Sunteţi singurul?  Cunoaştem cea mai mare parte a celor mai buni administratori  de fonduri de pe  planetă şi nu am văzut un câştig istoric aşa cum este al dumneavostră." Din nou, Bernie se lansează într-o lungă tiradă despre natura pieţelor. Oaspeţii lasă braţele jos, în semn de neputiinţă. " În faţa înţelepciunii sale şi a cunoştiinţelor asupra pieţelor dar şi asupra naturii umane am rămas cu gura căscată. Vorbea despre asumarea riscurilor, despre teama de a pierde şi despre setea de câţtig. Asta îi face  pe oameni să piardă sensul responsabilităţilor, ei dorind să obţină randamente exagerate, deşi  ar trebui să obţină un randament corect pe baza banilor lor". "Nu ne interesează - continuă să declame Bernie - să pierdem pe mâna unor clienţi, a unor aventurieri care vor Luna de pe cer. Noi gestionăm portofoliii solide, diversificate, conservatiare, pentru capete de familie, pentru fundaţii filantropice şi nu ne putem permite să punem toate astea în discuţie pentru a satisface exigenţe şi aşteptări bramburite".

În faţa acestei cascade de argumente, vizitatorului nu îi rămâne decât să ia act şi... cam atât "Trosc! (Brazilianul) e la pământ! De data asta, a priceput. Unde se credea? La Carnavalul de la Rio? Bernie l-a învăţat minte. (Colegul ) mă priveşte cu un surâs stins , iar noi am înţeles dintr-o privire: ăsta este exact tipul de investiţie pe care îl căutăm."
NEW YORK, 11 SEPTEMBRIE 2001, ORA 8,30. De data acasta, naratorul este un administrator al unui familly office, societate care gestionează investiţiile unor familii bogate. "În dimineaţa de 11 septembrie (2001 n.n) a trebuit să ne trezim la o oră  potrivită pentru a nu întîrzia la rendez-vous-ul cu Bernie Madoff, acest administrator invizibil care refuză să se vadă cu clienţii săi.  Ne aflam încă în stadiul discuţiilor de politeţe, acele small talk, când din birourile alăturate s-a auzit un zgomot puternic. Era ora 8:48. Cineva a intrat precipitat în sala de conferinţe, urlând: "Un avion tocmai a străpuns World Trade Centre. Turnul este în flăcări!

- Aşa ceva nu poate fi un accident - a rostit, impasibil, Bernie, fără să trădeze o emoţie deosebită. Este un atac terorist. Piaţa trebuie imediat închisă pentru câteva zile şi redeschisă la un nivel foarte scăzut."
"Eram cu toţii răvăşiţi - îşi aminteşte povestitorul - până în adâncul sufletului. Toţi, în afară de Bernie Madoff, care îşi păstra sângele rece. Eu unul eram de-a dreptul neplăcut suprins de calmul aproape inuman al lui Bernie în faţa evenimentelor şi atunci am început să pricep raţiunile performaneţelor sale."  Urmează şi o posibilă motivare a seducţiei: "Cineva care este  capabil să înţeleagă imediat ceea ce se întâmplă, în vreme ce toată lumea se gândeşte  la primul avion angajat în accident, poate anticipa piaţa. Fără îndoială, cineva care este în stare să îşi controleze într-atât de bine sentimentele în faţa adversarului va fi în stare să domine volatilizarea pieţei."


CLUBUL 55, SAINT-TROPEZ, VARA LUI 2000. A treia mărturie vine din partea unui industriaş francez care, în  anul 2000, investea într-un feeder founds (structură care asigură retragerea capitalului investitorilor pentru a le încredinţa unui administrator) al lui Madoff. "De pe toată Coasta de Azur, Clubul 55 este rstaurantul meu preferat. În vreme ce Saint-Tropez este foarte împopoţonat cu paiete, Clubul 55 este mai curând rezervat, exclusiv foarte selectiv, plin de oameni norocoşi şi importanţi, care îşi lasă orgoliile la garderobă. Într-o dimineaţă, ne-am instalat, Catherine şi eu, pe plajă împreună cu prietenii noştri, familia Vaseur. Jean deţine una dintre cele mai importante  întreprinderi de  transport rutier dun Europa. Pe când stăteam de vorbă, un vas s-a apropiat de plaja Clubului 55 .

- Vorbeai de lup şi lupul...Iată-l pe domnul Madoff!
M-am uitat în jur şi am văzut mai multe persoane de pe plajă care priveau spre ponton. După toate aparenţelor, Jean nu era singurul client al lui Madoff din împrejurimi". Panorama protipendadei  este năucitoare: "La dreapta noastră dejuna prinţul moştenitor al uneia dintre principalele familii regale  din Europa, în compania unuia dintre cei mai mari industriaşi din domeniul oţelului. În spatele nostru s-a aşezat, cu  toată simplitatea, familia unuia dintre cei mai importanţi magnaţi americani din domeniul media. La stânga  se afla unul dintre cei mai mari producători din lume în domeniul cinematografiei. Acest Bernie m-a impresionat. Este de necrezut cum îşi poate păstra simplitatea atâta vreme cât  este vizibil familiar acestor mari ai lumii. M-a hotărât să îi încredinţez o mică sumă de bani, după aceea, vom vedea cum merg lucrurile".


RADIOGRAFIA SEDUCŢIEI. Mai presus de "dezvăluirile incendiare "despre înâlnirea dintre  nişte  naivi investitori cu un escroc american care le-a pierdut milioane într-o halucinantă aventură, cartea lui Amir Weitmann ne oferă o necruţătoare anatomie a unui caz de seducţie colectivă: "Administratori de fonduri, analişti financiari sau bogaţi industriaşi povestesc despre întâlnirile lor cu Madoff ca şi despre maniera în care s-au lăsat seduşi până  într-atât încât i-au încredinţat întreaga lor avere."

Avem, astfel, de-a face, după cum remarcă "L'Express", cu "un portret foarte puţin glorios al Planetei Finanţe."

×
Subiecte în articol: externe madoff bernie