x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mashadov, ucis "din greseala"

Mashadov, ucis "din greseala"

09 Mar 2005   •   00:00

Fortele ruse l-au ucis ieri dupa-amiaza pe presedintele separatist cecen, Aslan Mashadov. Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost imediat instiintat de moartea dusmanului sau, considerat, la Moscova, unul dintre cei mai cautati oameni din Rusia.

ANCA ALDEA

ASASINAT. Fortele federale ruse au mai incercat sa-l ucida pe Aslan Mashadov
Informatia a fost imediat confirmata de catre purtatorul de cuvant al Statului Major al Fortelor Ruse din Caucazul de Nord, Ilia Sabalkin: "In timpul unei operatiuni speciale, fortele federale de securitate l-au ucis pe teroristul international si liderul rebel Aslan Mashadov". Cu toate acestea, omul de legatura al lui Mashadov din Londra, Ahmed Zakaiev, a declarat aseara postului de radio Ekho Moskvi, citat de publicatia on-line MosNews, ca nu are suficiente informatii care sa confirme moartea liderului cecen.

ASCUNS IN BUNCAR. Nikolai Patrusev, seful FSB, i-a raportat liderului de la Kremlin rezultatul operatiunii lansate in satul Tolstoi Iurt din Cecenia, impotriva lui Mashadov. "Se ascundea intr-un buncar construit sub una dintre case", a declarat generalul Sabalkin agentiei ruse de stiri Interfax, explicand ca a avut loc un schimb de focuri intre trupele federale si oamenii separatistului. Potrivit agentiei RIA-Novosti, rusii au primit informatii legate de locatia lui Mashadov de la doi combatanti separatisti arestati in urma cu cateva zile. Trupul neinsufletit al liderului separatist, acuzat anul trecut de macelul de la Beslan, a fost identificat, iar imaginea lui, transmisa la toate televiziunile ruse. Canalul national NTV a transmis aseara imagini cu un barbat in pantaloni si cu pieptul gol, care zacea intr-o balta de sange. Potrivit publicatiei on-line MosNews, Putin i-a cerut lui Patrusev sa se ocupe personal de identificarea cadavrului si sa efectueze teste aditionale pentru confirmarea mortii lui Mashadov.

In timp ce presa pro-Kremlin a confirmat stirea mortii separatistului cecen, apropiatii lui Mashadov au infirmat moartea sa. Ramzan Kadirov, vicepremierul Guvernului promoscovit din Cecenia si fiul fostului presedinte Ahmad Kadirov, ucis in 2004, a declarat aseara ca moartea lui Mashadov "a fost un accident". "Fortele ruse de securitate trebuiau sa il captureze viu pe Mashadov. A fost ucis de o arma manevrata gresit", sustine Kadirov, citat de postul de radio Ekho Moskvi.

VANAT
Moscova il considera pe Aslan Mashadov vinovat de o serie de acte criminale indreptate nu doar impotriva militarilor rusi, dar si a civililor. Pe lista neagra a atentatelor comandate sau organizate de liderul separatist se afla masacrul de la scoala din Beslan, in toamna anului trecut, si luarea de ostatici din octombrie 2002 la Teatrul Dubrovska din Moscova. Mashadov, pe capul caruia Kremlinul a pus o recompensa de zece milioane de dolari, a fost dat in urmarire din 1999, de la inceputul celui de-al doilea razboi din Cecenia.
×
Subiecte în articol: externe mashadov