x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Femeie care a oprit maşina pe autostradă ca să ajute nişte raţe, provocând moartea a două persoane, condamnată într-un caz intens mediatizat

Femeie care a oprit maşina pe autostradă ca să ajute nişte raţe, provocând moartea a două persoane, condamnată într-un caz intens mediatizat

23 Iun 2014   •   14:01
Femeie care a oprit maşina pe autostradă ca să ajute nişte raţe, provocând moartea a două persoane, condamnată într-un caz intens mediatizat

O femeie de 25 de ani din Canada, care a oprit în 2010 maşina pe autostradă pentru a ajuta nişte raţe, provocând moartea a doi motociclişti, a fost condamnată pentru neglijenţă criminală, riscând închisoarea pe viaţă, într-un caz intens mediatizat în această ţară, menit să stabilească un precedent.

Emma Czornobaj a oprit autoturismul ei Honda Civic pe banda stângă a unei autostrăzi din Canada, în noaptea de 27 iunie 2010, după ce a văzut nişte pui de raţă pe marginea drumului.

Femeia spune că nu a văzut şi mama puilor de raţă şi a oprit maşina pentru a-i prinde şi a-i duce acasă.

Andre Roy, de 50 de ani şi fiica acestuia Jessie, de 16 ani, care se călătoreau pe aceeaşi motocicletă, nu au reperat automobilul oprit la timp şi au intrat în el din plin, decedând la faţa locului. Pauline Volikakis, soţia bărbatului şi mama fetei, venea cu o altă motocicletă din spate, fiind martoră la accident.

Potrivit acesteia, dar şi a altor martori, autoturismul oprit pe autostradă nu avea luminile de avarie pornite, iar portiera fusese lăsată deschisă.

Martine Tessier, care şofa pe aceeaşi autostradă în noaptea accidentului, a declarat în timpul procesului că a vrut să cheme poliţia când a văzut autoturismul oprit, deoarece acesta nu avea luminile de avarie pornite. Aceasta a adăugat că a văzut-o şi pe Emma Czornobaj fugărind puii de raţă pe marginea drumului, iar apoi accidentul în sine.

Emma Czornobaj a fost găsită vinovată de neglijenţă criminală, pentru care poate obţine o pedeapsă maximă de închisoare pe viaţă, precum şi pentru conducere neglijentă cauzatoare de moarte, pentru care poate obţine o pedeapsă maximă de 14 ani. Verdictul, dat de cei 12 membri ai juriului, a fost unanim.

Sentinţa a fost programată pentru 18 august.

Pauline Volikakis, care şi-a pierdut soţul şi fiica în accident, spune că nu îi doreşte răul Emmei Czornobaj, însă vrea ca acest caz să fie un semnal de alarmă.

"Nu doresc răul nimănui. O condamnare nu-i va aduce înapoi pe cei pe care i-am iubit. Însă şoferii trebuie să ştie că nu se opreşte maşina pe autostradă. Nu este un loc în care să opreşti", a spus femeia.

"Sperăm să lansăm un mesaj clar societăţii că nu se opreşte pe autostradă nici dacă îţi apar animale în faţă. Nu merită", a spus şi procuroarea Annie-Claude Chasse.

Avocatul acuzatei, Marc Labelle, spune însă că verdictul este unul neobişnuit, dat fiind că acest caz nu are elementele agravante întâlnite de obicei când cineva e acuzat de neglijenţă criminală.

"Trebuie să privim circumstanţele. Este rar un verdict de neglijenţă criminală când nu există elemente agravante. Nu vorbim de o cursă între maşini, şoferul nu era beat, nu mergea cu viteză, nu conducea agresiv", a spus acesta, adăugând că ia în calcul posibilitatea apelului. 

×
Subiecte în articol: şofer accident rate