Reuniunea pe teme economice din acest an, de la Davos, nu va mai avea strălucirea de altădată. Recesiunea şi-a pus amprenta şi asupra acesteia, forţând-o spre austeritate.
Şefi de stat şi de Guvern, preşedinţi şi directori executivi ai celor mai mari companii din lume vor căuta la actuala ediţie a forumului răspunsuri, soluţii la ieşirea din criză şi chiar un nou model economic, scrie Wall Street Journal. Iar toate astea, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) se pregăteşte să anunţe o revizuire în minus a creşterii economice mondiale, de mai puţin de 1% în acest an. Două întrebări dificile vor domina această ediţie a Forumului Economic Mondial, şi anume, cât de gravă va fi recesiunea şi ce fel de creştere economică ar putea să pună capăt crizei?
MODEL NOU
În 38 de ani de existenţă, reuniunea din celebra staţiune de schi din Elveţia s-a transformat treptat într-un eveniment de marketing, la care marile companii căutau oportunităţi de afaceri şi de imagine, precum şi stabilirea unor noi relaţii de cooperare. Profesorul de economie olandez de la Universitatea Leiden, Victor Halberstadt, este de părere că "toată lumea pierde, într-un fel sau altul, şi că acum începe o perioadă a marilor improvizaţii". "Nu mai există nici un fel de exemplu practic foarte bun, după care să te orientezi", a adăugat el. Halberstadt e de părere că forumul de la Davos va marca şi prilejul căutării unui nou model economic.
AFACERE SOBRĂ
Cele cinci zile de forum, la care sunt aşteptaţi aproximativ 2.500 de participanţi, au devenit o afacere sobră anul acesta şi în ceea ce priveşte organizarea. Va fi mai puţin răsfăţ pentru oaspeţi, de pe lista luxului fiind tăiate, de pildă, esenţele parfumate, furnizate de parfumeri celebri, ce pătrundeau în sălile de conferinţă şi în camere, o dată cu aerul condiţionat. Vor fi şi mai puţine petreceri oferite de guvernele diferitor ţări şi de reprezentanţii diferitelor companii, iar vedetele din lumea artistică şi cea a modei aproape că vor lipsi, pentru că nu s-au mai bucurat, ca alte dăţi, de sponsorizări generoase. "Goldman Sachs" a anunţat deja că nu va mai organiza obişnuita petrecere anuală la forum. "În condiţiile actuale, considerăm că petrecerea nu mai e oportună", a explicat purtătorul de cuvânt al companiei, Lucas van Praag.
Totuşi, şi în vreme de criză, companiile şi-au permis să trimită anul acesta peste 1.400 de reprezentanţi la forum. Iar în Davos, şederea lor de cinci zile nu e deloc ieftină. Numai taxa de participare se ridică la 42.500 de franci elveţieni (aproximativ 36.700 de dolari), la care se adaugă 18.000 de franci elveţieni, taxele de conferinţe. Cazarea nu e inclusă în aceste contribuţii.
Printre puţinii care au de profitat de pe urma forumului se numără şi compania BB Heli, care le va asigura invitaţilor transportul cu elicopterul. Totuşi, mulţi dintre clienţii care s-au programat la un elicopter au optat pentru modelul cu un motor, reducând la jumătate preţul închirierii şi al serviciilor. Astfel, în loc să plătească vreo 10.000 de franci pentru 45 de minute de zbor cu un aparat cu două motoare, plătesc aproximativ 5.000 de franci, pentru acelaşi zbor, dar cu un aparat cu un singur motor.
MARII ABSENŢI
Mulţi din elita financiară care au participat la ediţiile din anii trecuţi nu s-au mai regăsit pe listele invitaţilor din anul acesta. Aşa sunt, de pildă, Richard Fuld Jr, fostul director executiv al "Lehman Brothers Holdings Inc.", care şi-a anunţat falimentul toamna trecută, John Thain sau fostul director executiv de la "Merryl Lynch & Co", care a fost forţat să demisioneze de către noul proprietar al companiei, Bank of America. Şefii executivi ai "Citigroup" şi "Goldman Sachs" au ales să stea acasă şi să trimită alţi reprezentanţi în locul lor. Tot printre marii absenţi figurează şi Ramalinga Raju, fostul preşedinte al "India Satyam Computer Services Ltd.", care nu mai poate veni la Davos pentru că a ajuns între timp la închisoare, acuzat de fraudă masivă. Un alt bancher care ar fi putut participa la forum, Edgar de Picciotto, preşedintele "Union Bancaire Privee", a pierdut 700 de milioane de dolari din banii clienţilor, investind în aşa-numita schemă Ponzi, a lui Bernard Madoff.
La nivel de reprezentanţi de stat, "la Davos, degetul se va îndrepta spre Statele Unite", după cum au anticipat surse din cadrul forumului, citate de Herald Tribune. Obama, care, la el acasă, urmează să dea drumul unui plan de relansare economică în valoare de peste 800 de miliarde de dolari, nu va veni la forum. America va fi reprezentată de consilierul Valerie Jarrett, un bun prieten al preşedintelui Obama.
Nici vedetele de la Hollywood nu vor mai onora, ca în alţi ani, forumul. Burda, editorul german al mai multor reviste de prestigiu, nu va mai sponsoriza vedete ale modei, ca Naomi Campbell sau Claudia Schiffer. Nici Angelina Jolie sau Brad Pitt nu vor onora evenimentul, iar Bono, cântăreţul de muzică rock şi apărător al cauzelor sociale, a anunţat că nu poate veni pentru că îşi promovează un nou album. Vedetele de anul acesta vor fi, până la urmă, politicienii. China, considerată o piaţă în expansiune, dar care este şi ea afectată de criză, îşi va trimite premierul, pe Wen Jinbao. El va fi primul lider chinez care merge la Davos. La forum va veni şi premierul rus, Vladimir Putin, care încearcă să câştige tot mai mult teren pe plan mondial.
Categoric, "aceasta este cea mai mare criză economică de când există Forumul de la Davos", a fost concluzia lui Klaus Schwab, profesorul german care a înfiinţat Forumul Economic Mondial în 1971.
Citește pe Antena3.ro