x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medicii CIA au supravegheat tortura! Raportul Senatului SUA, comentat de organizațiile profesionale

Medicii CIA au supravegheat tortura! Raportul Senatului SUA, comentat de organizațiile profesionale

de Dan Constantin    |    14 Dec 2014   •   11:59
Medicii CIA au supravegheat tortura! Raportul Senatului SUA, comentat de organizațiile profesionale

Informatiile terifiante despre amploarea practicarii torturii asupra prizonierilor, cuprinse in raportul Senatului SUA, sunt dezbatute in continuare in presa americana.

Washington Post publica un amplu material care se concentreaza asupra rolului medicilor si psihologilor implicati in programul CIA de interogare a prizonierilor.

Articolul mentioneaza inscrisuri ale medicilor care participau la sedintele de tortura cu observatii despre starea detinutilor. limitele de rezistenta, durata reprizelor de simulare a inecului,sau despre gravitatea ranilor detinutilor.

Medicii faceau parte din echipele de interogare ale CIA; ei erau imbracati in negru fiind greu de deosebit de ceilalti anchetatori, mentioneaza Washington Post.
Articolul evidentiaza si compensatiile medicale primite de psihologi si medici pentru prestatiile din timpul interogatoriilor.

O serie de opinii din partea organizatiilor profesionale condamna participarea medicilor la programul de interogatorii sub tortura si releva abaterile de la etica profesiei. Profesori universitari citati de articol Washington Post mentioneaza ca tehnicile de hranire rectala a prizonierilor nu aveau scopul de nutritie , ci provocau doar dureri mari.

×