Pe viitor, numărul medicilor tineri care părăsesc Ungaria ar putea trece de 1.000, nefiind de aşteptat ca aceştia să se întoarcă în ţară, în condiţiile în care un medic maghiar trăieşte în medie cu cinci ani mai puţin decât media de viaţă din Ungaria, iar salariul său reprezintă zece la sută sau mai puţin din cât câştigă colegii vest-europeni, scrie ziarul Magyar Hirlap.
Singura cale de a contracara acest fenomen, este de părere şeful Federaţiei Ungare a Rezidenţilor, Papp Magor, este restabilirea demnităţii meseriei de medic. Magor afirma că plecarea medicilor tineri în Occident este urmarea situaţiei grele din sistemul maghiar de sănătate, anul trecut circa 800 de medici părăsind Ungaria pentru ţări din Europa de Vest şi Scandinavia, acest număr putând fi mai mare cu 400 pe viitor. El mai avertiza asupra faptului că aceia care pleacă nici că se mai întorc la condiţiile mizerabile din ţară, mai ales că, dacă până acum se căutau specialişti, actualmente sunt primiţi cu braţele deschise şi medicii începători. Destinaţiile tradiţionale ale medicilor maghiari sunt Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Germania şi mai nou Olanda, ţări în care, comparativ cu Ungaria, medicii începători primesc salarii uriaşe, de cel puţin un milion de forinţi (3.700 euro) pe lună, adică în medie de 6-8 ori mai mult ca în Ungaria. Conform lui Magor, este trist că majoritatea colegilor de breaslă nu vor să plece din ţară, însă ei trăiesc sub pragul de supravieţuire şi nu există argumente pentru a-i ţine aici.
Un fost coleg de an al lui Magor, căsătorit cu doctoriţă, are doi copii. Pe cel mai mare nu l-au primit la creşă iar unul din copii trăieşte la bunici, însă nici în condiţiile acestea cei doi nu reuşesc să se descurce. Cuplul de medici s-a săturat şi şi-a găsit un loc de muncă în Anglia, unde copilul a fost imediat primit la creşă iar salariul său este de câteva ori mai mare decât cel de acasă. Magor are cunoştinţă de mulţi colegi de breaslă care sunt nevoiţi să îşi mai ia încă două slujbe secundare pentru a supravieţui, acest lucru afectând însă instruirea profesională şi calitatea îngrijirilor medicale, dat fiind că nu mai rămâne vreme pentru refacere fizică şi psihică. Un medic afirma că, din cele două săptămâni de concediu din august, zece zile este de serviciu la locurile de muncă secundare. Cert este că medicii maghiari trăiesc cu cinci ani mai puţin decât media de viaţă din Ungaria. Tradus printr-o ecuaţie aceasta înseamnă: stress zilnic plus nesiguranţa existenţială egal minus cinci ani de viaţă. Scopul federaţiei rezidenţilor este acela ca în instituţiile finanţate de stat să fie plătite salarii decente şi nu să fie ţinuţi medicii acasă prin ordonanţe de guvern, ci să fie restabilită demnitatea profesiei de medic, arăta Magor.
Între timp, înrăutăţirea situaţiei din domeniul medical conduce la concedieri în masă. La începutul lui octombrie, guvernarea locală din comitatul Szabolcs-Szatmar-Bereg a dispus concedierea a 140 de angajaţi de la spitalul Josa Andras, aflat în administraţia sa, motivând decizia prin modificările nefavorabile din cadrul sistemului de finanţare. Directorul spitalului, Piko Karoly, declara că măsurile de concediere vor afecta acele persoane care nu iau parte direct la procesul de tratament, fiind vorba despre serviciile secundare şi administrative
Citește pe Antena3.ro