x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mediile private ale securităţii

Mediile private ale securităţii

de Petio Petkov    |    04 Aug 2009   •   00:00

Ofiţeri şi colaboratori ai securităţii controlează cele mai mari medii electronice private din Bulgaria. În urma verificării a aproximativ 2.400 de persoane din 273 medii electronice private au apărut 101, nu dalmaţieni, ci agenţi - proprietari, directori, redactori-şefi, comentatori, autori de emisiuni.



Radosvet Radev, directorul executiv al celui mai popular post naţional privat de radio - Darik, a fost colaborator cu numele de cod "Karăk" (Ghinionistul).

Ofiţer de securitate este proprietarul postului de radio Clasic FM, Krasimir Ghergov, care ocupă poziţii-cheie în sectorul publicităţii şi în industria golfului. Ghergov este considerat de unii ca fiind proprietarul neoficial al celui mai mare canal privat de televiziune BTV. El este consultant în TV2, devenită între timp Pro-Bg, precum şi a unor televiziuni prin cablu şi ziare.

Agenţi au fost şi Krasimir Uzunov, proprietarul celei mai puternice agenţii private de ştiri Focus-News şi Petar Madjukov, proprietarul televiziunii BBT după ce ani de zile a controlat ziarul partidului socialist Duma.

Multe cadre din posturile naţionale de radio şi televiziune, care au devenit şefi de medii private, se află de asemenea pe lista Comisiei pentru deconspirarea securităţii. În finele anului trecut comisia dosarelor a anunţat 43 de nume de colaboratori care au ocupat posturi de conducere în televiziunea de stat după 1989, 66 - în radiodifuziunea şi 20 în agenţia BTA.

Printre colaboratori se află un fost şef al canalului Eurocom Bulgaria, Gheorghi Barbudev, cu numele conspirativ "Hary", foştii proprietari ai posturilor de radio Mila şi FM Konstantin Tilev şi Petar Puncev. Cel de-al doilea a fost înrolat şi controlat chiar de ofiţerul de securitate Petko Sertov, care până ieri a ocupat postul de preşedinte al Agenţiei naţionale de securitate (DANS).

O parte dintre agenţii din a patra putere în stat vor rămâne necunoscuţi întrucât sunt verificate numai persoanele care au ocupat posturi de conducere în medii după 2006. Preşedintele comisiei, Evtim Kostadinov, a declarat că şi de această dată a fost respectată regula nescrisă ca nume cunoscute ale tranziţiei să fie legate de securitate.

×
Subiecte în articol: externe