x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev se va deplasa în Franţa, în prima vizită a unui oficial rus la nivel înalt în ultimii doi ani

Medvedev se va deplasa în Franţa, în prima vizită a unui oficial rus la nivel înalt în ultimii doi ani

18 Iun 2019   •   18:43
Medvedev se va deplasa în Franţa, în prima vizită a unui oficial rus la nivel înalt în ultimii doi ani

Premierul rus Dmitri Medvedev se va deplasa luni în Franţa pentru o întâlnire cu omologul său francez Edouard Philippe, în prima vizită la înalt nivel a unui oficial rus pe teritoriul francez după cea a preşedintelui Vladimir Putin din 2017, au anunţat Parisul şi Moscova, relatează AFP.

Întâlnirea va avea loc la Le Havre, în nord-vestul Franţei, unde premierul francez a fost primar, "pentru o discuţie urmată de o conferinţă de presă şi de un dineu de lucru", a anunţat guvernul francez.

Conform Parisului, "întâlnirea va fi ocazia de a continua dialogul la nivel de şefi de guvern", la doi ani după summitul Putin-Macron de la Versailles, de la sfârşitul lunii mai 2017. Cei doi lideri "vor discuta despre crizele regionale, în special despre Siria şi Ucraina, şi despre chestiunile economice, în contextul unei prezenţe mari a companiilor franceze în Rusia", conform cabinetului lui Edouard Philippe.

Discuţiile vor aborda "subiectele pertinente ale cooperării franco-ruse în materie de comerţ, economie, investiţii, energie, industrie şi cultură, chestiuni umanitare şi alte domenii", a scris la rândul său Medvedev pe Twitter.

Anunţul acestei deplasări vine la o zi după o vizită la preşedintele Emmanuel Macron a noului şef al statului din Ucraina, Volodimir Zelenski. Luni, Macron a evidenţiat perspectiva unui summit cu Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi Zelenski pentru a avansa în punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk încheiate în 2015, totuşi cu condiţia ca cele două părţi (Rusia şi Ucraina) să dea dovadă de "gesturi" de bunăvoinţă.

Emmanuel Macron s-a deplasat în Rusia la sfârşitul lunii mai 2018, apoi cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal câteva săptămâni mai târziu.

Philippe şi Medvedev au discutat la telefon în mai, în primul contact diplomatic la nivel de prim-miniştri între cele două ţări din februarie 2016, conform cabinetului prim-ministrului francez. Edouard Philippe a evidenţiat atunci "preocuparea" Franţei în privinţa situaţiei de la Idlib din Siria.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: medvedev franta Rusia