x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel, despre globalizare

Merkel, despre globalizare

de Anca Aldea    |    17 Oct 2010   •   00:00

Cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit sâmbătă despre conceptul de convieţuire cu alte popoare. "Abordarea Multikulti («trăim alături unii de alţii şi ne bucurăm de aceasta») a eşuat, a eşuat complet"Abordarea Multikulti («trăim alături unii de alţii şi ne bucurăm de aceasta») a eşuat, a eşuat complet""Abordarea Multikulti («trăim alături unii de alţii şi ne bucurăm de aceasta») a eşuat, a eşuat complet", a spus Merkel colegilor săi mai tineri din partid. Declaraţia nu este aleatorie, ea fiind făcută în contextul în care în Germania s-a intensificat dezbaterea legată de necesitatea ca imigranţii să cunoască valorile autohtone. Cancelarul "Abordarea Multikulti («trăim alături unii de alţii şi ne bucurăm de aceasta») a eşuat, a eşuat complet", a spus Merkel colegilor săi mai tineri din partid. Declaraţia nu este aleatorie, ea fiind făcută în contextul în care în Germania s-a intensificat dezbaterea legată de necesitatea ca imigranţii să cunoască valorile autohtone. Cancelarul  consideră că imigranţii trebuie să se integreze şi să adopte cultura şi valorile creştine, referindu-se inclusiv la obligaţia ca aceştia să cunoască limba germană. Dacă imigranţii nu vor accepta acest lucru, atunci ei vor fi liberi să plece în altă ţară. Merkel a afirmat însă că migraţia este necesară, ţinând cont de lipsa de mână de lucru calificată (un deficit de 400.000 de persoane, conform Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania), deşi o parte dintre conservatori ar prefera limitarea acesteia.
Intervenţia cancelarului a fost făcută pe fundalul unei decizii a Guvernului de a finanţa pregătirea imamilor în universităţi germane, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre aceştia vin din Turcia şi au cunoştinţe limitate de limba germană. Merkel, a cărei coaliţie formată cu liberalii este în cădere liberă în sondaje înaintea celor şase scrutinuri regionale programate pentru 2011, depune eforturi pentru a reunifica diferitele facţiuni ale partidului şi a-şi mobiliza electoratul, scrie presa germană, citată de Mediafax.
Dezbaterea privind imigranţii s-a extins în tabăra lui Merkel după publicarea cărţii "Germania se apără", semnată de Thilo Sarrazin, fost înalt funcţionar al Băncii Centrale. Autorul apreciază că ţara "se abrutizează" sub greutatea imigraţiei musulmane, această afirmaţie fiind aprobată de germanii de rând, dar nu şi de clasa politică, potrivit unor sondaje.

×
Subiecte în articol: externe