x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel "va abandona eforturile de a ţine Marea Britanie în UE", dacă David Cameron fixează o limită pentru imigranţi

Merkel "va abandona eforturile de a ţine Marea Britanie în UE", dacă David Cameron fixează o limită pentru imigranţi

03 Noi 2014   •   16:04
Merkel "va abandona eforturile de a ţine Marea Britanie în UE", dacă David Cameron fixează o limită pentru imigranţi

Planurile premierului David Cameron de a limita numărul de imigranţi care vin din spaţiul UE în Marea Britanie au nemulţumit-o pe cancelarul german, Angela Merkel, care ar fi afirmat că în această eventualitate "nu va mai face eforturi să ţină Marea Britanie în UE", spun surse din Berlin, citate de Der Spiegel şi The Independent.

Într-o discuţie între cei doi politicieni, Merkel i-ar fi spus lui Cameron că Marea Britanie a ajuns într-un "punct fără întoarcere" în relaţia cu Uniunea Europeană, fapt care nu mai poate fi trecut cu vederea de Germania.

David Cameron pregăteşte o declaraţie în care va solicita reformarea pieţei muncii în interiorul Uniunii. Surse din guvernul lui Cameron spun că Marea Britania ia în calcul limitarea numerelor de asigurărare socială (fără de care nu se poate munci legal) care pot fi acordate imigranţilor.

Măsura a fost criticată, luna trecută, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a spus că o astfel de practică ar fi incompatibilă cu principiul libertăţii de mişcare care este un fundament "esenţial" al UE.

Potrivit unor surse din guvernul german, citate de Der Spiegel, "Dacă David Cameron merge înainte cu aceste planuri, cancelarul Angela Merkel va abandona eforturile de a ţine Marea Britanie în UE. S-ar întrece o limită, iar Germania nu mai poate trece acest lucru cu vederea".

Cameron a promis că, dacă va câştiga alegerile din mai 2015, va organiza un referendum în Marea Britanie în care cetăţenii sunt îndemnaţi să aleagă dacă vor să rămână în UE sau nu. Cameron a adăugat că îşi doreşte ca Marea Britanie să rămână în UE, însă numai în cazul în care au loc reforme ale uniunii.

×