x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel vorbeşte de perspective clare de aderare la UE pentru Balcanii de Vest

Merkel vorbeşte de perspective clare de aderare la UE pentru Balcanii de Vest

de Agerpres    |    07 Iun 2014   •   21:06
Merkel vorbeşte de perspective clare de aderare la UE pentru Balcanii de Vest

Există perspective "clare" pentru statele din Balcanii de Vest de a se alătura Uniunii Europene, a afirmat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel, adăugând însă că acestea trebuie să facă progrese în sensul consolidării statului de drept şi al combaterii corupţiei, relatează DPA.

"Există progrese, dar au mai rămas multe de făcut", a precizat Merkel, în podcast-ul său săptămânal. Albania, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Macedonia aspiră cu toate la o eventuală aderare la Uniune, iar cancelarul german se va întâlni miercuri la Berlin cu premierul sârb Aleksandar Vucic.

Serbia şi-a depus cererea pentru aderare în 2009, dar a primit statutul de ţară candidată de-abia în 2012, când a şi început negocierile de aderare, ca urmare a progreselor realizate în ceea ce priveşte normalizarea relaţiilor cu Kosovo.

Joi, Bundestagul a votat în favoarea menţinerii celor circa 800 de trupe germane din Kosovo pentru încă un an - fiind vorba despre al doilea cel mai important efectiv de soldaţi germani din străinătate după Afganistan. Tensiuni au izbucnit ocazional în regiune de când Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. 

×
Subiecte în articol: angela merkel aderare UE