x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni au ieșit în stradă în Thailanda cerând reforme care să reducă puterile monarhiei

Mii de oameni au ieșit în stradă în Thailanda cerând reforme care să reducă puterile monarhiei

20 Sep 2020   •   10:30
Mii de oameni au ieșit în stradă în Thailanda cerând reforme care să reducă puterile monarhiei
Sursa foto: Hepta

Mii de persoane au ieșit în stradă în Thailanda cerând reforme care să reducă puterile monarhiei. Protestatarii au cimentat o placă lângă Marele Palat din Bangkok, în zona cunoscută sub numele de Sanam Luang sau Câmpul Regal.

Pe placă este scris: „În acest loc oamenii şi-au exprimat voinţa: ca această ţară să aparţină poporului şi să nu fie proprietatea monarhului aşa cum ne-au înşelat”.

„Jos feudalismul, să trăiască poporul”, au scandat protestatarii.

Poliţia nu a intervenit.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Anucha Burapachaisri, a declarat că poliţia nu va folosi violenţa împotriva protestatarilor.

Plăcuţa pusă de protestatari seamănă cu cea scoasă fără explicaţii din afara unuia dintre palatele regale în 2017, după ce Vajiralongkorn a preluat tronul.

Placa respectivă, care comemorase sfârşitul monarhiei absolutiste în 1932, a fost înlocuită cu una cu un slogan pro-monarhist.

Regele, care îşi petrece o mare parte din timp în Europa, nu se află acum în Thailanda.

Reuters a întocmit o cronologie a evenimentelor ce au condus la protestele din acest weekend:

Alegerile din martie 2019. Prayuth respinge acuzaţiile că legile electorale au fost stabilite în favoarea sa.

9 iunie 2019 - Regele îl susţine pe Prayuth în funcţia de prim-ministru, menţinându-l în funcţia pe care a preluat-o pentru prima dată într-o lovitură de stat din 2014.

20 noiembrie - Curtea constituţională îi anulează dreptul de membru al parlamentului lui Thanathorn Juangroongruangkit, figura de opoziţie vocală, spunând că a încălcat legea electorală. El contestă hotărârea.

14 decembrie - Câteva mii de protestatari manifestă la Bangkok în semn de protest faţă de descalificării lui Thanathorn şi a mişcărilor de interzicere a partidului său Future Forward.

21 februarie 2020 - Curtea constituţională interzice Future Forward. A doua zi, sute de oameni se alătură unui protest împotriva deciziei.

26 martie - Autorităţile thailandeze impun starea de urgenţă pentru a opri răspândirea coronavirusului, limitând adunările şi călătoriile.

18 iulie - Grupul Tineretului Liber atrage aproximativ 2.500 la un protest la Bangkok şi face trei cereri: dizolvarea parlamentului, modificarea constituţiei şi încetarea hărţuirii criticilor.

3 august - Avocatul pentru drepturile omului, Arnon Nampa, a făcut un apel fără precedent pentru reforma monarhiei la un protest cu o temă Harry Potter.

10 august - Studenţii de la Universitatea Thammasat enumeră 10 cereri pentru reformarea monarhiei, inclusiv abolirea legii ce interzice aducere de critici regelui.

16 august - Peste 10.000 de persoane se alătură unui protest la Monumentul Democraţiei din Bangkok.

19 septembrie - Mii de oameni protestează.
 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: thailanda protest