x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni protestează în centrul Moscovei. Putin ameninţă cu reprimarea exagerărilor "prin toate mijloacele legitime"

Mii de oameni protestează în centrul Moscovei. Putin ameninţă cu reprimarea exagerărilor "prin toate mijloacele legitime"

10 Dec 2011   •   07:43
Mii de oameni protestează în centrul Moscovei. Putin ameninţă cu reprimarea exagerărilor "prin toate mijloacele legitime"

UPDATE 14:05 - Potrivit ultimelor informatii furnizate de politie, aproximativ 25.000 de oameni protesteaza, la aceasta ora, in centrul Moscovei, informeaza Ria Novosti. Vladimir Ryzhkov, presedintele partidului Libertatii Poporului, a anuntat de la tribuna aflata in Piata Bolotnaia ca numarul celor care protesteaza este de 40.000 si ca alte 10.000 de persoane, care se afla in Piata Revolutiei, se indreapta spre Piata Bolotnaia.

UPDATE 13:10 - Peste 15.000 de manifestanti s-au adunat in centrul Moscovei. Piata Bolotnaia, unde autoritatile au autorizat un miting de 30.000 de persoane, este deja ocupata, iar sute de persoane continua sa vina la miting, potrivit Ria Novosti.

Opozitia rusa se pregateste pentru manifestatii fara precedent de la sosirea la putere a lui Putin. Astazi, sunt asteptate zeci de mii de persoane la Moscova si in provincie, pentru a contesta victoria partidului lui Vladmir Putin la legislativele din 4 decembrie.

Reprezentantii Solidarnost, una dintre miscarile de opozitie care fac apel la contestare prin intermediul retelelor de socializare, sustin ca au primit autorizatie de la Primaria Moscovei pentru a organiza in Piata Bolotnaia, in centrul orasului, o manifestatie cu pana la 30.000 de participanti.



Vineri seara, circa 35.000 de persoane isi anuntasera intentia de a participa la acest miting la Moscova, sambata de la 10:00 la 14:00 GMT (12:00-16:00, ora Romaniei), potrivit paginii de Facebook a "Manifestatiei pentru alegeri corecte".

Manifestatii sunt de asemenea prevazute in cateva zeci de orase din provincie, la Sankt Petersburg, in Ural si Siberia, pentru a cere anularea acestui scrutin marcat de fraude de amploare, potrivit opozitiei si organizatiilor neguvernamentale.

Aceasta manifestatie este fara precedent de la sosirea la putere a lui Vladimir Putin in 2000, relateaza AFP.

Unii lideri ai opozitiei intentioneaza sa se adune la Moscova in Piata Revolutiei si sa defileze mai mult de doi kilometri pana in Piata Bolotnaia.

Intr-un demers cel putin original, seful serviciilor sanitare ruse le-a recomandat opozantilor sa nu participe la aceste mitinguri, care ar favoriza "raspandirea rapida a virusurilor", pentru a evita o epidemie de gripa.

Elevii de la liceele din Moscova au fost la randul lor convocati la un examen neprevazut de limba rusa, la ora la care trebuie sa aiba loc marea manifestatie, potrivit unor profesori.

Manifestatia este fara precedent de la sosirea lui Vladimir Putin, in 2000. De altfel, Putin a amenintat ca exagerarile vor fi reprimate "prin toate mijloacele legitime". (V.M.)

×