x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni s-au mobilizat împotriva “taxei pe Internet”, la Budapesta

Mii de oameni s-au mobilizat împotriva “taxei pe Internet”, la Budapesta

de Marina Constantinoiu    |    27 Oct 2014   •   16:40
Mii de oameni s-au mobilizat împotriva “taxei pe Internet”, la Budapesta
Guvernul ungar vrea să pună o taxă de 61 de eurocenţi per gigabyte de date
Peste 10.000 de persoane au protestat duminică în centrul capitalei ungare Budapesta contra unui proiect de lege al Guvernului ungar care stabileşte o taxă de 150 de forinţi /61 de eurocenţi/ per gigabyte de date transmise pe internet, relatează presa locală şi occidentală. Şase persoane au fost reţinute în urma violenţelor care au marcat protestul, relatează Euronews.

Sediul Fidesz, atacat cu componente de computer
Ceea ce a început ca o adunare paşnică s-a transformat ulterior în violenţe, după ce numeroşi protestatari au atacat cu componente de computer sediul central al partidului la putere Fidesz, iar poliţia a încercat să evacueze zona, operând şase arestări, notează Euronews. Aceasta a fost cea mai mare manifestaţie contra Guvernului de centru-dreapta al primului ministru Viktor Orban în mai mult de doi ani, notează, la rândul ei, presa germană.

Ungaria intenţionează să instituie din 2015 noua taxă, măsură care i-ar putea afecta serios pe furnizorii de internet şi pe clienţii lor. La câteva ore după prezentarea proiectului, peste 100.000 de persoane s-au alăturat unui grup pe Facebook, denumit "Sute de Mii Contra Taxei pe Internet", pentru a protesta la adresa noii taxe, iar câteva mii şi-au anunţat participarea la mitingul de duminică.

Organizatorii demonstraţiei au cerut abrogarea proiectului de lege, pe care îl consideră antidemocratic. Ei i-au dat lui Orban 48 de ore pentru a lua măsuri. Propunerea, urmând a fi prezentată în faţa Legislativului marţi, ar fi singura de acest gen în Europa.
Proiectul a fost anunţat marţea trecută de ministrul Economiei, care a afirmat că taxa este necesară pentru a umple găurile din bugetul pe 2015 al Ungariei, una dintre ţările membre ale UE cele mai îndatorate. El a declarat de asemenea că această taxă este corectă întrucât ar compensa comutarea consumatorilor spre internet în detrimentul liniilor telefonice tradiţionale.

Pagina de Facebook
Peste de 200.000 de utilizatori au dat până acum "Like" paginii de Facebook create în urmă cu cinci zile.
Demonstranţii au primit sprijin din partea comisarului european pentru noile tehnologii Neelie Kroes, care a estimat pe Twitter că această taxă este "o ruşine pentru utilizatori şi o ruşine pentru Guvernul ungar".

În ultimii ani, Guvernul premierului Viktor Orban a impus o serie de taxe speciale vizând sectoarele băncilor, comerţului, energiei şi telecomunicaţiilor, cu scopul de a ţine sub control deficitul bugetar. Aceste taxe au pus în pericol profiturile din unele sectoare ale economiei şi i-au iritat pe investitorii internaţionali.

Ministrul ungar al Economiei Mihaly Varga a pledat în favoarea noii taxe pe internet, argumentând că tehnologia comunicaţiilor a schimbat modul în care folosesc oamenii aceste servicii şi de aceea trebuie schimbat şi modul de taxare. Ministerul Economiei aşteaptă ca proiectul să genereze venituri anuale de 20 miliarde de forinţi (circa 65 milioane de euro).
Balasz Nemes, unul dintre iniţiatorii paginii de protest de pe Facebook, a subliniat în schimb că “în ţările mai dezvoltate accesul la internet în bandă largă este considerat ca făcând parte din drepturile omului”. “Doar cele mai sumbre dictaturi vor să controleze Internetul, financiar sau direct. Plătim TVA, furnizorii de internet plătesc impozit pe profit, aşa că ce justificare ar avea transformarea internetului într-un lux pentru a putea face lucruri de bază cum sunt programările la doctor, aplicaţiile la universităţi sau banking online?” - a comentat Nemes.

×