x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de oameni se adună în toată Australia pentru a susține reforma indigenă

Mii de oameni se adună în toată Australia pentru a susține reforma indigenă

de Redacția Jurnalul    |    02 Iul 2023   •   20:00
Mii de oameni se adună în toată Australia pentru a susține reforma indigenă
Sursa foto: Hepta

Mii de persoane s-au adunat duminică în Australia pentru a susține o campanie de recunoaștere a populației indigene a țării în Constituție, înainte de un referendum care va avea loc în cursul acestui an, după o scădere recentă a sprijinului pentru această schimbare, potrivit Reuters.

Referendumul, care va avea loc probabil între octombrie și decembrie, urmărește să modifice constituția și să stabilească un organism consultativ - Vocea Indigenilor în Parlament - pentru a le oferi aborigenilor și insularilor din Strâmtoarea Torres un cuvânt direct de spus în politicile care îi afectează.

Guvernul laburist de centru-stânga al premierului Anthony Albanese susține schimbarea, în timp ce conservatorii din opoziție, liberalii-naționali, îndeamnă la un vot negativ.

Duminică, un tweet al Consiliului australian al serviciilor sociale a arătat participanții la mitingul din Sydney în tricouri cu cuvintele „Votați Da” și șepci cu cuvintele „Declarația Uluru”, referindu-se la un document cheie care solicită o voce a indigenilor.

Yes23, grupul din spatele a peste 25 de mitinguri la nivel național, a declarat pentru Reuters că mulțimea din Sydney a fost de aproximativ 3.000 de persoane și că se așteaptă ca până la 25.000 de persoane să participe în total.

„Aceste evenimente comunitare sunt oportunități pentru ca oamenii să se adune și să obțină informații valoroase despre importanța unui referendum de succes în acest an”, a declarat directorul de campanie al Yes23, Dean Parkin.

Ziua de acțiune vine după ce sprijinul pentru referendum părea să se diminueze, potrivit unui sondaj de luna trecută, care arăta pentru prima dată că „Nu” conduce pentru prima dată, cu 51% la 49%.

Opozanții, inclusiv unii indigeni, au declarat că propunerea nu are detalii și că îi va diviza pe australieni.

„Noi nu ne concentrăm cu adevărat pe sondaje, ci pe ceea ce ne concentrăm este munca pe care o implică ieșirea și discuțiile cu oamenii”, a declarat duminică directorul Yes23, Rachel Perkins, pentru postul de televiziune ABC.

Australienii indigeni, care reprezintă 3,8% din populație, se confruntă cu dezavantaje, inclusiv discriminare, rezultate slabe în domeniul sănătății și educației și rate ridicate de încarcerare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: australia reforma indigenă