x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Milosevici ia o pauza de Sarbatori

Milosevici ia o pauza de Sarbatori

17 Dec 2004   •   00:00

EXTERNE
Mult asteptatul proces al fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici (foto) a fost amanat pana anul viitor, pe motive extrem de serioase, care au legatura cu... Sfintele Sarbatori.
OBSTACOL. Magistratii din procesul fostului lider iugoslav, Slobodan Milosevici, iau o pauza de Sarbatori
Ieri, magistratii de la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga au anuntat ca vor intra in concediu pe o perioada de trei saptamani, pentru a petrece, ca tot omul, Craciunul si Anul Nou in sanul familiei si al prietenilor.

RELUARE. La 11 ianuarie 2005, procesul va fi reluat cu marturiile a doi militari francezi, fosti membri ai Castilor albastre, care au actionat, in 1995, la frontiera dintre Bosnia-Hertegovina si Croatia, iar patru ani mai tarziu au lucrat ca voluntari la un spital din Kosovo in timpul bombardamentelor NATO din 1999. Milosevici insista insa ca apararea sa nu este completa daca nu vor fi chemati sa depuna marturie fostul presedinte american Bill Clinton, premierul britanic, Tony Blair, cancelarul german, Gerhard Schroder, si multe alte personalitati politice, in total peste 1.000 de martori. Desigur, confirmarea participarii lui Clinton, Blair si Schroder la proces nu a fost anuntata, insa fostul lider iugoslav continua sa ceara participarea lor.

ACUZAT. Pana la reluarea procesului, Milosevici va avea suficient timp de odihna si reflectare. Judecat de TPI din februarie 2002, "macelarul din Balcani" trebuie sa raspunda in fata celor 60 de capete de acuzare care i s-au adus. Intre acestea, genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi. Milosevici si-a castigat renumele dupa cele trei conflicte majore care au dus la dezmembrarea Iugoslaviei in anii ’90. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe