x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul bulgar al apărării cere guvernului să găsească fonduri pentru un program substanţial de reînarmare

Ministrul bulgar al apărării cere guvernului să găsească fonduri pentru un program substanţial de reînarmare

de Agerpres    |    03 Noi 2014   •   21:46

Actualul ministru bulgar al apărării, Velizar Şalamanov, a cerut luni viitorului guvern de la Sofia să ia măsuri pentru a asigura înzestrarea armatei cu tehnică de luptă, folosind inclusiv fonduri obţinute prin contractarea de credite, transmite agenţia Xinhua.

'Viitorul guvern va trebui să întreprindă paşii necesari pentru implementarea unui program substanţial de reînarmare şi modernizare în strânsă colaborare cu NATO şi cu UE', a declarat Şalamanov într-o dezbatere pe tema riscurilor de securitate şi a opţiunilor strategice ale Bulgariei.

După admiterea în NATO, armata bulgară a fost redimensionată prin reducerea efectivelor şi a început restructurarea, însă procesul de dotare a trupelor cu armament modern încă nu a fost demarat, a amintit oficialul bulgar. 'Aşadar, cea mai importantă decizie strategică a Bulgariei astăzi este cum să înceapă procesul de reînarmare, care sunt proiectele prioritare şi cum vor fi obţinute resursele financiare', a sintetizat Şalamanov, subliniind că deciziile privind un program de reechipare a armatei necesită un angajament la cel mai înalt nivel.

În ce priveşte delicata problemă a finanţării programelor armatei, el a menţionat că în domenii precum culegerea de informaţii, managementul sau logistica se pot atrage resurse oferite de NATO, întrucât astfel de programe pot fi elaborate în cadrul unor iniţiative de ansamblu ale Alianţei. De asemenea, amintind de ajutorul militar de peste 300 de milioane de dolari primit de armata bulgară din partea SUA în ultimii 15 ani, ministrul bulgar a evocat posibilitatea sporirii acestei asistenţe dacă guvernul de la Sofia va fi capabil să asigure cofinanţarea unor proiecte. Însă el a admis că înlocuirea vechii tehnici militare rămasă de pe vremea Tratatului de la Varşovia nu se va putea face fără contractarea unor împrumuturi.

După mai mult de un an şi jumătate de criză politică, dublată din luna iunie de o gravă criză a sistemului bancar, fostul prim-ministru conservator bulgar Boiko Borisov, al cărui partid GERB s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate de pe 5 octombrie, dar nu a obţinut majoritatea, a anunţat săptămâna trecută că va forma un guvern minoritar de centru-dreapta.

×