x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul bulgar al Economiei: Gazoductul South Stream nu trebuie să fie ostaticul relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina

Ministrul bulgar al Economiei: Gazoductul South Stream nu trebuie să fie ostaticul relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina

03 Iun 2014   •   15:03
Ministrul bulgar al Economiei: Gazoductul South Stream nu trebuie să fie ostaticul relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina

Gazoductul South Stream nu trebuie să fie ostaticul actualelor şi viitoarelor relaţii dintre Rusia şi Ucraina, a declarat, marţi, ministrul economiei şi energiei, Dragomir Stoinev, referitor la cererea Comisiei Europene de a suspenda acest proiect, din cauza unor neconcordanţe cu legislaţia europeană, informează ITAR-TASS, citat de Agerpres.

'Trebuie să avem garanţii pentru livrările de gaz natural. Acesta nu este un proiect bulgar, ci european. Purtăm un dialog permanent cu Comisia Europeană (CE) şi la 13 iunie reprezentanţi ai acesteia vor sosi în Bulgaria, pentru a discuta pe marginea contradicţiilor existente referitor la tronsonul maritim al gazoductului, în vederea depăşirii lor. Sper să găsesc soluţia corectă în dialogul cu CE. Avem dreptul de a da un răspuns la toate problemele ridicate şi vom face acest lucru', a spus ministrul bulgar.

În opinia lui Stoinev, 'nu există motiv de isterie, nu s-a întâmplat nimic îngrozitor, toate problemele existente fiind doar o chestiune de timp şi de dialog cu CE, pentru găsirea soluţiei corecte'. 'Singurul lucru care mă intimidează sunt declaraţiile conform cărora gazoductul ar putea fi o problemă în negocierile dintre Rusia şi Ucraina, însă ţările-membre ale UE nu pot fi ostaticele acestui conflict', a subliniat Stoinev.

După cum a anunţat marţi reprezentantul oficial al CE, Sabine Berger, UE a cerut suspendarea realizării South Stream, pentru ca acesta nu ar corespunde normelor celui de-al Treilea pachet energetic.

În afară de aceasta, CE a acuzat Bulgaria că le-ar oferi privilegii participanţilor ruşi la licitaţia pentru construirea South Stream.

×
Subiecte în articol: south stream gazoduct gaze ucraina Rusia