x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Minut de reculegere pentru victimele din Ucraina, în Parlamentul European

Minut de reculegere pentru victimele din Ucraina, în Parlamentul European

de Istvan Deak    |    25 Feb 2014   •   10:29
Minut de reculegere pentru victimele din Ucraina, în Parlamentul European

Preşedintele PE, Martin Schulz, a solicitat, în deschiderea lucrărilor sesiunii plenare a Parlamentului European, din perioada 24-27 februarie, de la Strasbourg, luni după-amiază, un moment de reculegere pentru victimele represiunii violente din Ucraina, în semn de respect faţă de eforturile poporului ucrainean de a impune normele democraţiei şi justiţiei, în special faţă de cei care şi-au dat viaţa pentru aceste idealuri. De altfel, sâmbăta trecută, preşedintele PE, Martin Schulz, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au salutat eliberarea din închisoare a liderei opoziţiei, fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko.

“În numele Parlamentului European, salut cu căldură anunţul privind eliberarea Iuliei Timoşenko”, a declarat sâmbătă preşedintele Schulz într-un comunicat. “Anunţul privind organizarea alegerilor prezidenţiale la 25 mai este în mod special binevenit şi important. În Ucraina, schimbarea este în curs”, a adăugat Schulz, precizând că aduce un omagiu manifestanţilor paşnici, cerând tuturor să-şi păstreze calmul.

Luni, la Strasbourg, acesta a precizat că provocările majore pentru Ucraina în acest moment sunt reconcilierea naţională şi stabilitatea politică, prin alegerea unui Guvern care să reflecte toate forţele politice din ţară.

În Ucraina este aşteptată marţi numirea unui nou premier şi a unui Guvern de tranziţie, o măsură extrem de urgentă, într-un moment în care economia este în pragul falimentului, iar Moscova ameninţă cu suspendarea ajutorului său financiar pentru Kiev. Rusia contestă legitimitatea autorităţilor de tranziţie proeuropene ucrainene.

Situaţia politică din Ucraina va fi dezbătută la Parlamentul European în prezenţa comisarului european însărcinat cu Extinderea, Stefan Fule, şi a ministrului adjunct grec pentru Afaceri Europene, Dimitris Kourloulas, miercuri după-amiază. Potrivit agendei oficiale a sesiunii parlamentare în desfăşurare, europarlamentarii vor vota o rezoluţie privind Ucraina în cursul zilei de joi.
O delegaţie oficială formată din 12 europarlamentari s-a deplasat sâmbătă la Kiev, pentru întrevederi cu omologi din Parlamentul ucrainean, în vederea discutării asistenţei care va fi acordată acestui stat în viitor.



×