x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misionara americană infectată cu Ebola, aşteptată marţi în SUA

Misionara americană infectată cu Ebola, aşteptată marţi în SUA

de Agerpres    |    04 Aug 2014   •   20:28
Misionara americană infectată cu Ebola, aşteptată marţi în SUA

Misionara americană Nancy Writebol, care a fost infectată cu virusul Ebola în Africa, va fi adusă înapoi în SUA marţi cu un avion sanitar, a indicat luni organizaţia de caritate SIM, pentru care lucrează, informează AFP.

Medicul Kent Brantly, celălalt american contaminat cu virusul febrei hemoragice în Liberia, unde lucra împreună cu Nancy Writebol, s-a întors sâmbătă în Statele Unite, fiind transportat cu acelaşi avion care o va aduce şi pe colega sa.

"Suntem bucuroşi şi încurajaţi să auzim că starea de sănătate a lui Nancy rămâne staţionară şi în curând va fi printre noi", a declarat preşedintele SIM USA, Bruce Johnson.

Avionul sanitar privat va ateriza, la fel ca sâmbătă, la baza aeriană Dobbins, de lângă Atlanta (Georgia, sud-est). Dna Writebol va fi dusă apoi cu ambulanţa la Spitalul Universitar Emory, unde se află deja dr. Brantly.

Spitalul dispune de o unitate specială pentru menţinerea în carantină a bolnavilor infectaţi cu agenţi patogeni periculoşi şi poate asigura tratament specializat. În SUA mai există doar trei astfel de instituţii.

Duminică, dr Tom Frieden, directorul Centrului federal pentru controlul şi prevenirea bolilor, a afirmat că starea de sănătate a lui Kent Brantly "pare să se amelioreze".

Dr. Brantly, în vârstă de 33 de ani şi a cărui stare era considerată vineri stabilă, dar gravă, a ieşit din ambulanţă pe propriile-i picioare, sâmbătă, la sosirea sa la spital, îmbrăcat într-un combinezon special etanş.

Dr. Brantly lucrează pentru organizaţia de caritate Samaritan's Purse în Liberia, una din cele trei ţări, alături de Sierra Leone şi Guineea, afectate de o epidemie fără precedent de Ebola, care s-a soldat până la 1 august, potrivit bilanţului anunţat chiar luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu un total de 887 de morţi şi 1.603 cazuri de îmbolnăvire. În acest bilanţ au fost incluse şi cazurile din Nigeria, a patra ţară care a 'importat' boala, trei dintre cazuri fiind considerate 'probabile' şi unul 'suspect'.

Autorităţile sanitare americane subliniază că virusul Ebola, cu o rată de mortalitate de 60% până la 90%, nu se transmite cu foarte mare uşurinţă, ci doar prin contact direct cu fluide corporale cum sunt sângele, transpiraţia sau saliva. 

×
Subiecte în articol: ebola