x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mita, jumătate din PIB

Mita, jumătate din PIB

de Sînziana Stancu    |    18 Aug 2010   •   00:00

Un raport realizat în perioada 2-30 iulie 2010 de Asociaţia avocaţilor pentru drepturile omului din Rusia arată că mita dată unor reprezentanţi ai diferitelor instituţii din această ţară este echivalentă cu 50% din PIB. Raportul avocaţilor, citat de AFP, mai precizează că, de la începutul anului, valoarea medie a mitei „s-a dublat", ajungând la 1.500 de euro (44.000 de ruble). De pildă, un post de agent în poliţia rutieră din Rusia poate fi cumpărat cu 40.000 de euro, iar o decizie favo­rabilă în justiţie, cu 26.000 de euro. Postul de asistent al procurorului într-un Parchet districtual costă 7.800 de euro.
„Meseriile cu cel mai mare prestigiu sunt cele unde corupţia este stabilă", adaugă raportul, care afirmă că responsabili din departamentele de luptă împotriva crimei organizate ajung să asi­gure protecţia afacerilor ilegale şi să câştige până la 20.000 de euro lunar, cele ale inspectorilor din poliţia rutieră pot ajunge până la 40.000 de euro şi cele ale procurorilor, la aproximativ 8.000 de euro lunar.

În Rusia, salariul mediu lu­nar nu depăşeşte 600 de euro. „Fu­ziu­nea dintre lumea crimei şi for­ţele de ordine are un caracter universal", este concluzia raportului.
„Aceste cifre corespund esti­mărilor noastre", a declarat Ivan Nenenko, reprezentant al Transparency International, reamintind că Rusia ocupă locul 146 din 180 în clasamentul celor mai corupte state.
Studiul s-a bazat pe 6.589 de plângeri primite de aso­cia­ţie, pe statistici oficiale şi mărturii ale reclamanţilor.

×
Subiecte în articol: externe