x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moartea lui Hariri, regizata la Damasc

Moartea lui Hariri, regizata la Damasc

de Irina Cristea    |    22 Oct 2005   •   00:00
Moartea lui Hariri, regizata la Damasc

Raportorii Organizatiei Natiunilor Unite au decis: Siria si Libanul si-au dat mana in pregatirea si ducerea la indeplinire a planului de a-l asasina pe fostul premier libanez Rafic Hariri.

Asasinarea fostului sef al guvernului de la Beirut, Rafic Hariri, a fost "opera" comuna a Libanului si a Siriei. Aceasta este concluzia raportului realizat de o comisie independenta a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) cu privire la actul terorist dus la indeplinire in februarie.

AU STIUT. Expertii care au intocmit raportul sunt de parere ca un asasinat de o asemenea anvergura nu putea fi organizat fara ca serviciile secrete sa aiba macar o banuiala ca premierului i se pregateste ceva. Practic, se arata in documentul realizat de comisia ONU, atat serviciile de informatii libaneze, cat si cele ale Siriei, tara care controleaza, practic, orice miscare a Libanului, au inchis ochii si au permis uciderea lui Hariri, personaj devenit incomod atat la Beirut, cat si la Damasc. "Exista dovezi convergente care demonstreaza atat implicarea libaneza, cat si cea siriana in acest act terorist. Avand in vedere infiltrarea in institutiile si societatea libaneza practicata de serviciile de informatii sirian si libanez, care cooperau, ar fi dificil de imaginat un scenariu in care complotul pentru un asasinat atat de complex ar fi putut fi pus in aplicare fara stirea lor", a afirmat seful comisiei de ancheta, Detlev Mehlis, cu ocazia prezentarii raportului.

APROBARE. Eliminarea lui Hariri, care ii statea precum un ghimpe in coasta presedintelui Emile Lahoud, era de natura sa multumeasca atat Libanul, ca si Siria. Daca numai Libanul ar fi dorit sa se descotoroseasca de premier, asasinarea lui n-ar fi avut loc niciodata, cata vreme Siria ar fi refuzat sa isi dea girul. "Este rezonabil sa credem ca decizia nu ar fi putut fi luata fara aprobarea responsabililor de rang inalt din securitatea siriana si nu ar fi putut fi pusa in practica fara complicitatea omologilor lor din serviciile de securitate libaneze", a detaliat Detlev Mehlis.

Serviciile de informatii militare ale Siriei au avut o prezenta constanta in Liban, cel putin pana la recenta retragere, in primavara, a majoritatii trupelor. Fostii oficiali cu rang inalt din securitatea libaneza erau desemnati de aceste servicii. Mehlis a mai spus, in prezentarea raportului, ca unii oficiali sirieni, printre care si ministrul Afacerilor Externe, Faruk al-Sharaa, au incercat sa directioneze ancheta pe piste gresite.

POLITIC
Raportul confirma ca motivul asasinarii lui Rafic Hariri a fost unul politic. "Autorii crimei nu sunt persoane oarecare, ci mai degraba un grup cu resurse perfectionate, deci este foarte posibil ca frauda, coruptia si spalarea de bani sa fi constituit pentru anumite persoane motivatia pentru a participa la aceasta operatiune", se mai arata in document. Hariri a fost ucis intr-un atentat cu bomba, la Beirut, la 14 februarie, cand masina sa, precum si alte autoturisme care faceau parte din coloana oficiala care il insotea au sarit in aer. Numerosi libanezi au imputat asasinatul Siriei, tara vecina care si-a exercitat influenta asupra Libanului timp de trei decenii. Damascul a negat insa orice implicare.
×
Subiecte în articol: externe hariri