x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova: Vlad Filat vrea o discuţie cu Putin pe tema Transnistriei

Moldova: Vlad Filat vrea o discuţie cu Putin pe tema Transnistriei

19 Noi 2009   •   00:00

Premierul moldovean, Vlad Filat, intenţionează să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre problema transnistreană, la reuniunea şefilor de guvern din CSI, care va avea loc la 20 noiembrie la Ialta (Ucraina), informează Jurnal de Chişinău.



Într-un interviu acordat agenţiei ruse Itar-Tass, premierul moldovean s-a pronunţat pentru reluarea negocierilor privind soluţionarea diferendului transnistrean şi pentru consolidarea încrederii între cele două părţi.

Vlad Filat a negat în interviul respectiv informaţiile apărute în presa de la Chişinău, potrivit cărora noua conducere moldoveană intenţionează să ceară Rusiei, sub formă de ultimatum, să îşi retragă trupele din Transnistria. "În declaraţiile făcute presei, eu m-am pronunţat pentru o discuţie deschisă, principială, cu privire la reglementarea transnistreană", a declarat şeful Executivului de la Chişinău.

El a subliniat că Republica Moldova este o ţară neutră şi că autorităţile de la Chişinău au susţinut întotdeauna retragerea de pe teritoriul ei a trupelor străine, a armamentelor şi muniţiilor acestora. "Eu consider că, în situaţia în care pe malurile Nistrului este deja pace de mai mulţi ani, formatul de menţinere a păcii trebuie schimbat. În niciun caz nu trebuie ca acolo să stea soldaţi cu arme şi tehnică militară", a afirmat Vlad Filat. În acelaşi interviu, premierul moldovean a subliniat că "o soluţie pentru Transnistria poate fi găsită numai la masa negocierilor, ţinând cont de interesele tuturor părţilor implicate".

×
Subiecte în articol: externe