x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova / Vladimir Voronin primeşte felicitări. De la la Javier Solana

Moldova / Vladimir Voronin primeşte felicitări. De la la Javier Solana

14 Mai 2009   •   00:00

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună, Javier Solana, l-a felicitat telefonic pe Vladimir Voronin pentru alegerea acestuia în funcţia de preşedinte al legislativului de la Chişinău. Solana i-a urat mult succes în noul său post, informează un comunicat al preşedinţiei moldovene.



Javier Solana a reiterat cu această ocazie importanţa dezvoltării unei conlucrări permanente între autorităţi şi reprezentanţii opoziţiei, a menţinerii stabilităţii în ţară şi încrederii populaţiei. Totodată, oficialitatea europeană a subliniat "importanţa dialogului iniţiat cu Vladimir Voronin" pe marginea evoluţiei evenimentelor în Republica Moldova după alegerile parlamentare din 5 aprilie.

Potrivit comunicatului, Javier Solana a amintit că, după convorbirea telefonică avută cu Vladimir Voronin la 11 aprilie şi discuţiile purtate în cadrul vizitei întreprinse la Chişinău la 25 aprilie curent, a urmat un schimb de opinii privind situaţia din Moldova cu ministrul de externe Andrei Stratan cu ocazia reuniunii europene de la Praga.

Reprezentantul european a apreciat drept "încurajatoare" rezultatele dialogului cu autorităţile moldovene, sperând în normalizarea situaţiei social-politice în Republica Moldova. El a reconfirmat disponibilitatea UE de a susţine şi pe viitor Republica Moldova în realizarea aspiraţiilor de integrare europeană, subliniază comunicatul preşedinţiei de la Chişinău.

La rândul său, Vladimir Voronin l-a informat pe Javier Solana că la Chişinău au fost constituite organele de conducere ale parlamentului Republicii Moldova şi că a fost stabilită data de 20 mai pentru organizarea alegerii viitorului şef al statului.

Vladimir Voronin a afirmat că, potrivit înţelegerii convenite cu Javier Solana, "autorităţile au propus opoziţiei să-şi delege reprezentanţii în comisia privind elucidarea cauzelor dezordinilor din ziua de 7 aprilie, dar că, până în prezent, nu există reacţii la propunerea în cauză". Voronin a reiterat "interesul autorităţilor în stabilirea unei conlucrări eficiente cu partidele de opoziţie, dând asigurări că va face tot posibilul pentru atingerea consensului în parlamentul nou-ales", indică acelaşi comunicat al preşedinţiei moldovene.

×
Subiecte în articol: externe moldova voronin vlad javier solana