x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldovenii de peste Prut ne consideră aroganţi

Moldovenii de peste Prut ne consideră aroganţi

de Irina Cristea    |    24 Aug 2010   •   00:00

Românii îi privesc de sus pe moldoveni, iar autorităţile de la Bucureşti se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova. De această părere sunt mulţi dintre moldovenii de peste Prut, potrivit unui sondaj dat publicităţii ieri la Chişinău.

Barometrul Socio-Politic realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău arată că 36% din moldoveni consideră că România se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova, "în foarte mare măsură" (9%) sau "în mare măsură" (27%).
Alţi 35% din cei chestionaţi au afirmat că românii îi consideră pe moldoveni inferiori, "în foarte mare măsură" (11%) şi "în mare măsură" (24%), în timp ce 11% din cei intervievaţi declară că românii sunt "în foarte mare măsură" aroganţi atunci când discută cu un moldovean, iar 23% consideră că aceştia sunt aroganţi "în mare măsură".

Cu toate acestea, 35% din cei chestionaţi recunosc că România este un sprijin pentru Republica Moldova în faţa instituţiilor europene, iar 40% din cei intervievaţi au declarat că România sprijină Republica Moldova în plan educaţional, "în foarte mare măsură" (10%) sau "în mare măsură" (30%).
Sondajul a fost realizat în perioada 26 iulie-12 august, pe un eşantion reprezentativ de 2.012 respondenţi în vârstă de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de plus/minus 2,2%.

Rezultatele sondajului apar într-o zi destul de plină în declaraţii pe ruta Bucureşti-Chişinău-Moscova.
Autorităţile române au fost criticate de operatorii de turism de peste Prut, pe motiv că la Consulatul României s-ar fi înăsprit condiţiile de eliberare a vizelor pentru turiştii moldoveni, în plin sezon estival. Potrivit postului Publika TV, citat de Hotnews, agenţiile de turism din Republica Moldova susţin că, mai nou, trebuie să anunţe cu două zile înainte de intenţia de a solicita vize şi apreciază că această măsură diminuează afluxul de turişti moldoveni în România. Drept răspuns, MAE român a arătat că regulile nu s-au schimbat şi că afirmaţiile operatorilor de turism ar fi o formă de presiune pentru a obţine, pentru clienţii lor, un tratament preferenţial sau derogatoriu.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Moldova, Sevastian Botnari, a declarat, pentru Hotnews, că operatorii moldoveni şi autorităţile din România au lămurit, până la urmă, situaţia. "Nu este nici o problemă, înţelegem că toate consulatele din Republica Moldova lucrează pe bază de programări. Am înţeles asta, am discutat cu consulul şi nu e nimic grav. Solicitarea de programare cu 48 de ore înainte a survenit cu scopul de a urgenta eliberarea vizelor şi a ameliora procesul, pentru a nu exista situaţii ca vizele să nu poată fi procesate în timp util", a spus preşedintele ANAT Moldova.


Republica Moldova, "parte a Sfintei Rusii"
Patriarhul Kiril al Rusiei consideră Republica Moldova ca fiind o parte a Sfintei Rusii, chiar dacă pe teritoriul acestei ţări nu se vorbeşte o limbă slavă, potrivit unui comunicat al Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de postul Europa Liberă în pagina electronică. Patriarhul Kiril a declarat că biserica pe care o conduce se roagă pentru ca "orientarea politică a Moldovei să contribuie la păstrarea unităţii Sfintei Rusii", desemnată drept "o noţiune spirituală situată deasupra celor etnice, politice sau lingvistice".

Potrivit comunicatului preluat de Mediafax, înaltul prelat a făcut această declaraţie la întrevederea cu mitropolitul Moldovei, Vladimir, avută sâmbătă la Mănăstirea Solovki din Rusia.
Într-un aparent comentariu asupra situaţiei politice din Republica Moldova, patriarhul Kiril i-a spus mitropolitului Vladimir că nici un partid politic care ameninţă cu dezmembrarea nu va putea rupe această unitate spirituală.

×
Subiecte în articol: externe