x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Monseniorul Vladimir Ghika, printre martirii comunismului şi nazismului care vor fi beatificaţi de Papa Francisc

Monseniorul Vladimir Ghika, printre martirii comunismului şi nazismului care vor fi beatificaţi de Papa Francisc

29 Mar 2013   •   15:59
Monseniorul Vladimir Ghika, printre martirii comunismului şi nazismului care vor fi beatificaţi de Papa Francisc

Papa Francisc a dat joi semnalul de început al beatificării a 63 de catolici, din care majoritatea au fost victime ale războiului civil spaniol, al nazismului şi comunismului, a anunţat joi Vaticanul, preluat de AFP.
Pentru prima oară de când este Papă, Jorge Bergoglio a autorizat Congregaţia vaticană pentru cauza sfinţilor să promulge decrete care vor permite, cu timpul, viitoarele beatificări. Analize ale vieţii şi morţii viitorilor beatificaţi au fost lansate cu mulţi ani înainte de alegerea sa ca papă.

Printre martirii care vor fi beatificaţi se numără monseniorul Vladimir Ghika (1873-1954), prinţ român de religie ortodoxă care s-a convertit la catolicism şi care a lucrat şi în serviciul diplomatic al Papei Pius al XI-lea, după câţiva ani petrecuţi la Paris. A revenit în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca să îi ajute pe refugiaţii polonezi fugiţi din calea invaziei naziste. Arestat în 1952 de poliţia comunistă, a fost supus unui simulacru de proces, alături de alţi cinci preoţi. Şi tânărul italian Rolando Rivi (1931-1945) va fi beatificat. El a fost ucis de partizanii comunişti la 14 ani, la trei ani de la intrarea la seminar.

Majoritatea celor pe care Papa Francisc i-a recunoscut drept martiri au fost ucişi în războiul din Spania (1936-1939).

La 12 mai, Suveranul Pontif originar din Argentina va celebra în Bazilica Sfântul Petru primele sale canonizări, aprobate la 11 februarie de Benedict al XVI-lea, când şi-a anunţat şi renunţarea la pontificat, motiv pentru care au trecut aproape neobservate. Viitorii sfinţi sunt Antonio Primaldo şi cei 800 de martiri italieni asasinaţi de forţele otomane în 1480 la Otrante pentru că nu au renunţat la credinţa lor. Aceste canonizări ar putea crea însă tensiuni în relaţiile dificile deja dintre creştinism şi islam. Acestora li se alătură columbiana Laura de Santa Catalina de Siena Montoya y Upegui şi mexicanca Maria Guadalupe Garcia Zavala, două călugăriţe care au creat ordine religioase în ţările lor.


×
Subiecte în articol: Vladimir Ghika papa francisc