x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Montreal, noua escală a reţelelor de infractori români

Montreal, noua escală a reţelelor de infractori români

de Sînziana Stancu    |    07 Noi 2011   •   13:32
Montreal, noua escală a reţelelor de infractori români

Noile dezvaluiri despre faptele infractorilor romani care actioneaza in strainatate sunt facute de data aceasta de catre publicatia canadiana "Journal de Montreal', din care un grup de "romani indignati' ne-a decupat si ne-a trimis la redactie articolul respectiv si fotografiile infractorilor romani, asa cum au aparut in publicatia canadiana, in data de 15 octombrie. In articolul intitulat "Hoti globe-trotter', sunt demascate retelele internationale de infractori romani care actioneaza in Montreal, avand drept tinta persoane in varsta.

Sute de plangeri, trei operatiuni
Inca din 2008, furturile cu autori romani au inceput sa le dea serios de furca autoritatilor canadiene din Montreal. In trei ani au fost inregistrate peste 200 de plangeri din partea pagubitilor, iar politia a organizat trei operatiuni de prindere si anihilare a retelelor organizate de infractori romani. Prima a vizat faptele reclamate in 21 de plangeri privind furturi in valoare de 76.000 de dolari canadieni, cea de-a doua, dupa 76 de plangeri vizand furturi in valoare de 123.000 de dolari, iar cea de-a treia si cea mai recenta, operatiunea "Feinte 2', a vizat 123 de plangeri pentru furturi in valoare de 177.000 de dolari.

123 de furturi in cateva luni
Modul de operare a uneia dintre aceste retele, condusa de Catalin Miclescu, de 18 ani, care venise la tatal lui, in Montreal, in data de 31 august , era unul cat se poate de simplu si de cunoscut, dar inca foarte eficient. Reteaua lui actiona in hipermarket-uri, unde viza persoane in varsta. Membrii retelei le urmareau pana ajungeau la casa, iar cand plateau cu cardul, urmareau si memorau codul pin. Apoi, le insoteau pana in statia de autobuz sau in parcare si le abordau desfasurand o harta a Montralului in fata lor si rugandu-le sa le indice cum pot ajunge intr-un anumit loc. In timp ce persoana respectiva ii explica escrocului unde trebuie sa ajunga, un complice ii fura victimei portofelul cu acte si bani. Apoi, hotii se duceau imediat la bancomat si goleau cardul victimei sau in alte magazine unde faceau cumparaturi si achitau cu cardul furat. Una dintre victime a aflat ca hotii luasera un credit in contul ei in valoare de 12.000 de dolari.

Tot mai bine organizati
Reteaua lui Miclescu a fost luata in colimator in cadrul celei mai recente operatiuni a politiei din Montreal, Feinte 2. Miclescu si sapte dintre membrii retelei sale au fost arestati pe 4 octombrie si sunt acuzati de furt si frauda. Se pare ca fac parte dintr-o retea mai vasta de hoti romani ce actioneaza in Canada si care au comis 123 de furturi ce au facut obiectul celor trei operatiuni politienesti. Inainte de a ajunge in Canada, ei au comis furturi in mai multe sari europene, faptele lor fiind descoperite in Franta, Finlanda si Suedia, unde unii dintre ei au fost condamnati. "Tendinta acestor infractori este de a se organiza tot mai bine si de a migra dintr-o tara in alta', a observat politistul Mario Lamonthe, care se ocupa de infractiunile contra proprietatii. "Furturile comise de ei sunt prioritatea noastra. Ne-am imbogatit si noi cunostintele (despre ei, n.r.) si ne-am format anchetatori foarte buni, care au si multa energie, asa ca, in curand, hotii romabni vor fi nevoiti sa sterga din turneul lor de mari destinatia Montreal', a precizat Lamonthe.

×
Subiecte în articol: infractori romani canada