x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Morgile nu mai primesc morţi în zonele inundate din Filipine. Bilanţul a ajuns la 700 de decedaţi şi probabil 800 de dispăruţi

Morgile nu mai primesc morţi în zonele inundate din Filipine. Bilanţul a ajuns la 700 de decedaţi şi probabil 800 de dispăruţi

19 Dec 2011   •   12:44
Morgile nu mai primesc morţi în zonele inundate din Filipine. Bilanţul a ajuns la 700 de decedaţi şi probabil 800 de dispăruţi

Autoritatile din zonele inundate din Filipine au organizat inmormantari colective pentru cei aproape 700 de oameni care au murit inecati, deoarece cadavrele nu mai incap in morgi.

In ceea ce priveste disparutii, numarul acestora variaza in functie de cine face bilantul. Oficialitatile spun ca sunt date disparute 82 de persoane, in timp ce Crucea Rosie din Filipine spune ca este vorba de 800 de disparuti.

Diferenta dintre rapoarte este cauzata de haosul care a urmat evacuarilor. Nu se stie precis cine ar putea fi inca ingropat in noroi si cine a reusit sa fuga din calea apelor.

"Am pierdut sirul disparutilor", a recunoscut Benito Ramos, directorul Oficiului pentru Aparare Civila din Filipine.

In Iligan, un oras industrial in care traiesc in jur de 330.000 de oameni, primarul Lawrence Cruz spune ca nu mai este loc de cadavre in cele sase morgi din localitate. 50 de morti inca neidentificati vor fi ingropati, azi.

"O facem din ratiuni sanitare. Cadavrele au intrat in putrefactie si nu mai avem unde sa le tinem", a declarat Cruz. Acesta a adaugat ca multi dintre cei 279 de decedati din oras zac ingramaditi pe coridoarele morgilor. "Am ramas si fara formol si fara sicrie", mai spune primarul. "Folosim saci de plastic, tot ce putem gasi".

In orasul invecinat Cagayan de Oro, insa, inmormantarile colective nu sunt acceptate de populatie, pentru ca "nu sunt crestine". Aproximativ 340 de oameni au murit aici, majoritatea femei si copii ale caror case erau situate pe marginea unui rau.

Primarul Vicente Emano a convocat, azi, o sedinta de urgenta pentru a rezolva problema cadavrelor neidentificate care si aici zac in afara morgilor.

Intre timp, alte cadavre continua sa fie descoperite. Ieri, in jur de 40 de trupuri au fost vazute plutind langa o insula din apropierea orasului Cagayan de Oro, insa nu au putut fi inca recuperate.

Benito Ramos spune ca eforturile de recuperare merg atat de anevoios si din cauza oamenilor care nu sunt obisnuiti cu astfel de inundatii.

"Am mai avut inundatii, dar nu de asemenea proportii. Avem un sistem de canalizare destul de bun, dar a fost coplesit", a spus acesta.

Inundatiile au afectat in jur de 143.000 de oameni din 13 provincii din sudul si centrul tarii. 45.000 de oameni au fost evacuati si plasati in centre temporare. In jur de 7.000 de case au fost daramate sau avariate grav, potrivit Oficiului pentru Aparare Civila.
ONU a anuntat ca pregateste un apel de ajutor catre guvernele lumii si donatorii privati pentru a ajuta sinistratii din Filipine.

×