x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova acuză Ankara că este direct implicată în afaceri petroliere cu Statul Islamic

Moscova acuză Ankara că este direct implicată în afaceri petroliere cu Statul Islamic

25 Noi 2015   •   20:12
Moscova acuză Ankara că este direct implicată în afaceri petroliere cu Statul Islamic

Moscova acuză Turcia că ajută Statul Islamic în comerţul ilegal cu petrol, acţiune care sprijină finanţarea grupului terorist. Analiştii spun că loviturile aeriene ale Rusiei deranjează afacerea profitabilă a mijlocitorilor turci, printre care se numărăr şi oficiali de la Ankara, relatează Russia Today.

Pe reţelele de socializare turce au fost postate fotografii ale fiului lui Recep Edogan, Necmettin Bilal, care ia masa într-un restaurant din Istambul cu presupuşi lideri ISIS, cei care au participat la masacrele din oraşele siriene Homs şi Rojava. (vezi postarea in josul paginii)

În postările respective se spune că Bilal Erdogan ar fi direct implicat în afaceri petroliere ilegale cu Statul Islamic.

"Statul Islamic are sute de milioane sau chiar miliarde de dolari din vânzarea de petrol. În plus ei sunt protejaţi de militarii unei intregi naţiuni. Aşa se înţelege de ce aceştia se comportă cu atât curaj şi ostentaţie. De ce ucid oameni în moduri atât de atroce. De ce comit acte teroriste în toată lumea, inclusiv în inima Europei,"a spus Vladimir Putin, marţi după ce avionul Su-24 a fost doborât de turci.

În luna octombrie, subsecretarul american David Cohen a declarat că Statul Islamic câştigă 1 milion de dolari pe zi din vânzările de petrol. "Conform infromaţiilor noastre, a spus Cohen, luna trecută (septembrie) ISIS a vândut petrol, mult sub preţul pieţei, mai multor intermediari, printre care se numără şi unii din Turcia, care au transportat petrolul spre revânzare. Se pare că o parte din petrolul care provine de pe teritoriile unde operează ISIS a fost vându kurzilor din Iraq şi apoi revândut Turciei", a mai spus oficialul american.

Potrivit premierului rusiei, Dmitri Medvedev, intermediarii din Turcia nu sunt numai antreprenori ci şi oficiali de la Ankara. Turcia protejează Statul Islamic într-un "interes direct financiar al unor oficiali turci care au legături cu alimentarea cu produse petroliere care provin de la rafinării controlate de ISIS."




×