x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mossadul, in criza

Mossadul, in criza

16 Noi 2004   •   00:00

EXTERNE
ISRAEL - Seful spionajului, tinta criticilor Mossadul, in criza Mossad, serviciul secret extern al Israelului, se afla in pragul unei crize fara precedent, care a inceput sa se intrevada in urma cu doi ani, o data cu numirea in fruntea sa a generalului in rezerva Meir Dagan, apropiat al premierului Ariel Sharon.
ANCA ALDEA

Intr-un documentar menit "sa prezinte un veritabil rechizitoriu impotriva lui Meir Dagan", seful Mossadului, postul privat de televiziune Canal 2 relata luni seara ca peste 200 de agenti secreti, inclusiv sapte sefi de departamente, au demisionat in doar cateva luni. Documentarul prezinta o serie de interviuri luate unor fosti responsabili din cadrul Mossadului, care sustin ca actualul sef al serviciului secret extern "a privilegiat actiunea directa si a relansat operatiuni de comando in afata tarii, fara sa tina cont de riscuri", scrie agentia France Presse.

DOVEZI. Filmul nu se rezuma sa prezinte doar declaratii si informatii, ci si dovada atrocitatilor la care se dedau agentii Mossad in operatiunile lor.

ATENTATUL DIN DAMASC. Astfel, pentru a-si sustine ideile, realizatorii peliculei arata, la un moment dat, contextul in care a avut loc, la 26 septembrie, un atentat cu masina-capcana in capitala siriana Damasc, in care si-a pierdut viata un membru al Hamas. In urma atentatului, miscarea palestiniana si Guvernul sirian au aratat cu degetul inspre Israel, care, de altfel, nu si-a negat responsabilitatea pentru aceasta actiune.

PROBLEME CU CIA. Seful Mossad este acuzat ca, in urma cu un an, "a provocat, in mod intentionat, degradarea relatiilor cu Agentia Centrala de Informatii (CIA), serviciul omolog din Statele Unite", scrie France Presse.

GRESELI
Dupa ce Meir Dagan a preluat functia din fruntea serviciului secret extern al Israelului, la sfarsitul lunii octombrie, acum doi ani, Mossadul a transformat lupta cu "terorismul islamist" intr-un obiectiv national. Asta fara sa mai ia in calcul parerile analistilor specializati in chestiuni de terorism international. Fostii colegi ai lui Dagan s-au plans ca acesta a dispus angajarea in acest an a unui numar urias de noi agenti Mossad, fara a tine cont de faptul ca un agent nu poate fi format dintr-o data, ci intr-o perioada destul de lunga.
CONSILIER
In varsta de 59 de ani, Dagan a fost consilierul politic al lui Ariel Sharon. Actualul sef al Mossadului l-a consiliat pe fostul premier al Israelului, Benjamin Netanyahu, in probleme de antiterorism. In urma cu 34 de ani, Dagan a condus o unitate secreta de comando, numita Rimon, care se ocupa cu executiile in randul palestinienilor banuiti ca ar fi lansat atentate in Fasia Gaza, regiune ocupata de Israel. Dagan se crede responsabil pentru siguranta fiecarui israelian, dar este acuzat ca, in acest scop, foloseste metode de lucru controversate.
×
Subiecte în articol: externe dagan