In afara de amenda, Hosni Mubarak va trebui sa faca fata si acuzatiilor ca ar fi ordonat uciderea protestatarilor, in timpul revoltelor din Egipt, din ianuarie. Un tribunal administrativ a decis amendarea lui Murack si a doua oficialitati din fostul sau regim, premierul Ahmed Nazif si ministrul de Interne Habib al-Adli, care au fost acuzati, alaturi de fostul presedinte, si de pagube aduse economiei nationale.
Analistul politic egiptean Nabil Abdel Fattah a comentat decizia luata de tribunalul administrativ, afirmand ca aceasta este "extrem de importanta', prentru ca ar putea schimba modul in care guvernul egiptean va privi "revolutia comunicatiilor'. "Decizia tribunalului va reprezenta un punct de cotitura in intelegerea si deciziile unor entitati egiptene, care traiesc inca intr-o cultura de tip autoritar, privesc serviciile de comunicatii si libertatea pe care o ofera acestea', a declarat Fattah, citat de presa britanica.
Revolta egipeana din ianuarie, care a durat 18 zile pana cand Mubarak a fost inlaturat de la putere, a fost organizata si coordonata in cea mai mare parte prin intermediul retelei de socializare Facebook. Operatorul de telefonie mobila Vodafone spunea in luna ianuarie ca el si alti operatori nu au avut de ales, fiind nevoiti sa-si suspende serviciile din ordinul autoritatilor egiptene in perioada demonstratiilor populare. Vodafone acuza in februarie autoritatile egiptene ca s-a folosit de reteaua sa pentru le a trimite abonatilor SMS-uri cu mesaje de sustinere a guvernului.
Mubarack, care se afla in detentie intr-un spital din Sharm-el-Sheikh, de la Marea Rosie din cauza sanatatii sale precare, a primit ordin sa se prezinte marti in fata instantei pentru a raspunde fata de acuzatiile de ucidere a protestatarilor. El mai este acuzat de abuz de putere si de risipire a banilor publici.
Cel putin 800 de protestatari egipteni au fost ucisi in timpul celor 18zile de revolte si peste 6.000 au fost raniti.