x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mumie veche de 3.600 de ani, descoperită în Egipt: "Ar putea aparţine unui om de stat important"

Mumie veche de 3.600 de ani, descoperită în Egipt: "Ar putea aparţine unui om de stat important"

de Agerpres    |    13 Feb 2014   •   17:19
Mumie veche de 3.600 de ani, descoperită în Egipt: "Ar putea aparţine unui om de stat important"
Sursa foto: Mumie veche de 3.600 de ani, descoperită în Egipt: "Ar putea aparţine unui om de stat important"

Ministerul egiptean al Antichităţilor a anunţat joi descoperirea unei mumii vechi de 3.600 de ani, într-un sarcofag de lemn pictat, în oraşul antic Luxor, relatează AFP.

Descoperit de o echipă de arheologi spanioli, sarcofagul de 2 m lungime şi 50 cm lăţime s-a păstrat bine, iar culorile sunt încă vii, potrivit comunicatului ministerului. Descoperirea unui sarcofag cu desene reprezentând pene este foarte rară, a subliniat ministrul Mohamed Ibrahim. 'Sarcofagul datează din dinastia a XVII-a (1600 î.e.n.)', a spus directorul departamentului pentru istorie faraonică din minister, Ali el-Asfar. 'Ar putea aparţine unui om de stat important, după cum se poate deduce din analiza preliminară a sarcofagului şi a inscripţiilor de pe el', a adăugat el.

Pe sarcofag sunt scrise hieroglife destinate să uşureze călătoria spre lumea cealaltă, potrivit credinţelor de pe vremea faraonilor. Desenele reprezentând pene sunt simboluri ale lui Maat, zeiţa egipteană a dreptului, care primeşte o pană pentru a cântări inimile morţilor şi pentru a le hotărî soarta pe lumea cealaltă.

Sarcofagul a fost descoperit pe un vechi sit funerar de la Luxor, în apropierea mormântului unui oficial al curţii reginei Hatshepsut din dinastia a XVIII-a, care a domnit în Egipt din 1502 până în 1482 î.e.n.

×
Subiecte în articol: mumie descoperire Egipt