x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA LIVE: Se anunță o „descoperire majoră" pe Marte!

NASA LIVE: Se anunță o „descoperire majoră" pe Marte!

27 Oct 2022   •   18:56
NASA LIVE: Se anunță o „descoperire majoră" pe Marte!
Sursa foto: Foto: Wikipedia

NASA va anunța joi o „descoperire majoră" pe Marte, potrivit BFMTV.

Update: Planeta Marte, lovită de un meteoroid

Landerul Insight al NASA  - final de misiune

Echipamentele au înregistrat un cutremur cu magnitudinea 4 pe 24 decembrie 2021, dar oamenii de știință au aflat abia mai târziu cauza acelui cutremur: o lovitură de meteoroid estimată a fi una dintre cele mai mari observate pe Marte de când NASA a început explorarea cosmosului. Mai mult, meteoroidul a scos la iveală bucăți de gheață de mărimea unui bolovan, îngropate mai aproape de ecuatorul marțian decât a mai găsit până acum – o descoperire cu implicații majore pentru planurile viitoare ale NASA de a trimite astronauți pe Planeta Roșie.

Oamenii de știință au stabilit că acest cutremur a fost rezultatul unui impact semnificativ atunci când s-au uitat la imaginile înainte și după, primite de la Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de la NASA și au observat un nou crater format. Oferind o oportunitate rară de a vedea cum un impact mare a zguduit pământul pe Marte, evenimentul și efectele sale sunt detaliate în două lucrări publicate joi, 27 octombrie, în revista Science.

Se estimează că dimensiunea meteoroidul este între 5 și 12 metri – suficient de mic încât ar fi ars în atmosfera Pământului, dar nu în atmosfera subțire a lui Marte, care este cu doar 1% mai densă ca cea a planetei noastre. Impactul, într-o regiune numită Amazonis Planitia, a format un crater de aproximativ 492 de picioare (150 de metri) în diametru și 70 de picioare (21 de metri) adâncime. O parte dintre bucățile aruncate din impact au zburat până la 37 de kilometri distanță.

Cu imagini și date seismice care documentează evenimentul, se crede că acesta este unul dintre cele mai mari cratere care a fost văzut vreodată existând în orice loc în sistemul solar. Pe Planeta Roșie există multe cratere mai mari, dar ele sunt semnificativ mai vechi și preced orice misiune pe Marte.

Știre inițială:

NASA va anunța joi o „descoperire majoră" despre planeta Marte, scrie într-un comunicat al agenției publicat pe 21 octombrie.

Anunțul se bazează „pe observațiile făcute de modulul de aterizare InSight Mars Lander" și de misiunea Mars Reconnaissance Orbiter, a precizat echipa științifică.

Valoarea exactă a constatărilor științifice este încă necunoscută. Noutățile vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc joi, la ora 20:00 CET, și care va fi transmisă în direct pe YouTube. Persoanele care au cont pe Twitter vor putea să pună întrebări în direct.

„Membri ai echipei științifice din ambele misiuni vor explica modul în care datele și imaginile de pe fiecare navă spațială (...) au contribuit la descoperire", a precizat NASA.

Imaginile raportate de cele două nave spațiale au fost obținute de sonda InSight, unul dintre roboții care se află pe Planeta Roșie, din noiembrie 2018. De atunci, seismometrul său de fabricație franceză a făcut mari progrese.

Fotografiile au fost realizate de Mars Reconnaissance Orbiter, o misiune spațială americană care orbitează în jurul planetei Marte.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nasa marte descoperire majora