x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Naţionaliştii hinduşi se îndreaptă spre o victorie zdrobitoare în alegerile din India

Naţionaliştii hinduşi se îndreaptă spre o victorie zdrobitoare în alegerile din India

16 Mai 2014   •   13:44
Naţionaliştii hinduşi se îndreaptă spre o victorie zdrobitoare în alegerile din India

Partidul naţionalist hindus Bharatiya Janata (BJP), condus de Narendra Modi, este câştigătorul alegerilor legislative din India, conform rezultatelor preliminare ale scrutinului, existând posibilitatea ca această formaţiune să obţină o majoritate confortabilă în noul Parlament, relatează, vineri, agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Această schimbare va pune capăt celor 10 ani de guvernare a Partidului Congresului, care de altfel şi-a recunoscut înfrângerea şi a anunţat că este pregătit să intre în opoziţie. Este de asemenea pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, când un partid indian reuşeşte să obţină majoritatea în alegeri.

Conform ultimelor rezultate, publicate vineri la prânz, Partidul Bharatiya Janata şi aliaţii săi ar obţine 329 de locuri în Parlament, mult peste majoritatea absolută de 272 de mandate.

Liderul formaţiunii BJP, Narendra Modi, în vârstă de 63 de ani, a monopolizat campania electorală ce a fost centrată pe propria sa personalitate, încercând totodată să-şi minimalizeze controversatul trecut naţionalist. El a promis un stat puternic şi relansarea economiei, speculând rezultatele bune pe plan economic din statul Gujarat, pe care-l conduce din anul 2001. Pe lângă electoratul naţionalist, el a reuşit să atragă şi o parte din populaţia săracă, ce votează de obicei pentru Partidul Congresului, care promovează programe sociale.

Partidul Congresului l-a aruncat în luptă pe Raul Gandhi, care însă a avut o campanie electorală ternă şi fără elan, ce a ridicat semne de întrebare asupra capacităţii familiei Gandhi de a conduce ţara.

Preluarea puterii de către naţionalistul Modi va avea o semnificaţie deosebită şi pentru statele occidentale, care l-au boicotat după revoltele sângeroase care au avut loc în statul Gujarat, în 2002, soldate cu peste 1.000 de morţi, cei mai mulţi fiind musulmani.

×