x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO: Fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina

NATO: Fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2024   •   10:30
NATO: Fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina

Miniștrii de externe din NATO se reunesc miercuri pentru a discuta despre cum să asigure sprijinul militar pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv o propunere pentru un fond de 100 de miliarde de euro pe cinci ani, scrie Reuters

Propunerile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ar conferi alianței un rol mai direct în coordonarea furnizării de arme, muniții și echipamente Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei, spun diplomații.

Planurile vor fi discutate în timpul unei reuniuni de două zile la Bruxelles, care va sărbători cea de-a 75-a aniversare a fondării Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și va pregăti un summit al liderilor alianței care va avea loc la Washington în luna iulie.

Întâlnirea va oferi o perspectivă asupra măsurii în care aliații europeni ai Ucrainei sunt dispuși să sprijine efortul de război al Kievului, în condițiile în care un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul american.

Reuters scrie că, potrivit planurilor, NATO ar urma să preia o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA, o mișcare menită în parte să se protejeze împotriva oricărei reduceri a sprijinului american dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomații.

Până acum, NATO ca organizație s-a concentrat pe ajutorul neletal pentru Ucraina, de teamă că un rol mai direct ar putea declanșa o escaladare a tensiunilor cu Rusia.

NATO a refuzat să comenteze în detaliu propunerile lui Stoltenberg, dar un oficial a declarat că miniștrii vor „discuta cea mai bună modalitate de a organiza sprijinul NATO pentru Ucraina, pentru a-l face mai puternic, mai previzibil și mai durabil”.

„Nu vor fi luate decizii finale la reuniunile ministeriale din aprilie, iar discuțiile vor continua pe măsură ce ne apropiem de summitul de la Washington din iulie”, a declarat oficialul.

Diplomații au avertizat că discuțiile privind propunerea se află într-un stadiu incipient și nu este clar dacă cifra de 100 de miliarde de euro va fi acceptată sau cum va fi finanțată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fond ucraina nato