x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO in Irak - da, dar mai incolo

NATO in Irak - da, dar mai incolo

08 Oct 2004   •   00:00
NATO in Irak  -  da, dar mai incolo

Decizia e deja luata. Dar pana cand NATO va trimite cateva sute de militari care sa pregateasca fortele irakiene de securitate vor trece cel putin doua-trei luni. Procedurile sunt lungi, se lucreaza inca la detalii... Asta desi in Irak e nevoie acum de militarii NATO.

LAVINIA TUDORAN

Programul NATO de antrenare a noii armate irakiene in cadrul unei academii militare pe care Alianta sa o infiinteze la Bagdad se va derula, in cel mai bun caz, la sfarsitul acestui an. Luna trecuta, organizatia a decis trimiterea a 300 de militari NATO in zona de conflict, la solicitarea administratiei americane, care sustine ca este nevoie de un efort international major pentru ca situatia din Irak sa devina intr-un timp cat mai scurt stabila. Mai ales in contextul in care in ianuarie 2005, in Irak sunt prevazute alegeri.

DETALII. Conform programului, sarcina Aliantei Nord-Atlantice este sa puna bazele unei academii militare unde sa pregateasca ofiteri ai noii armate irakiene. Acum decizia e luata, insa pana sa fie pusa in practica va dura ceva vreme. O recunoaste si liderul militar al NATO, generalul James L. Jones, care spune ca numai procesul de aprobare a detaliilor programului si recrutarea militarilor din statele membre vor inghiti luni de zile, noteaza cotidianul New York Times.

PLANURI MARI. NATO a trimis in Irak 40 de militari, dar, pentru crearea academiei, sunt necesari mult mai multi. Peste 250.000 de membri ai politiei irakiene, de graniceri, ai garzii nationale si ai armatei au nevoie de antrenori buni. Ministrii Apararii din tarile NATO vor discuta detaliile misiunii din Irak la reuniunea ce va avea loc in aceasta luna la Poiana Brasov. Abia dupa aceea se vor da la semnat hartiile. Daca pentru 300 de militari, totul merge asa de incet, intrebarea este cum va merge pentru un numar de 3.000 de militari, personal de comanda, de securitate si administratie, pe care generalul Jones spera ca NATO sa-i trimita, la un moment dat, in Irak.

×
Subiecte în articol: externe nato irak