x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO va lua măsuri suplimentare de solidaritate cu statele aliate din Europa de Est

NATO va lua măsuri suplimentare de solidaritate cu statele aliate din Europa de Est

de Agerpres    |    03 Iun 2014   •   23:33
NATO va lua măsuri suplimentare de solidaritate cu statele aliate din Europa de Est

Miniștrii apărării din țările NATO au decis marți, la Bruxelles, să adopte măsuri suplimentare de securitate și să consolideze apărarea colectivă a Alianței, dorind să demonstreze unitate de acțiune și solidaritate cu aliații din Europa de Est, îngrijorați de criza ucraineană și politica Rusiei.

"Am decis să continuăm consolidarea apărării colective a NATO, cu mai multe patrule aeriene și maritime, precum și cu mai multe exerciții și antrenamente. De la Marea Baltică, la Marea Neagră și Marea Mediterană ", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la finalul primei zi a reuniunii miniștrilor țărilor aliate care se desfășoară la Bruxelles, citat de AFP.

Rasmussen a afirmat că toate măsurile convenite sunt conforme cu Actul Fondator al relațiilor NATO-Rusia semnat în 1997. Acest document susține că aliații și Rusia "nu se consideră adversari", iar NATO se angajează să nu desfășoare arme nucleare sau forțe substanțiale luptă pe teritoriul noilor membri din Europa de Est.

Miniștrii reuniți la Bruxelles au salutat, de asemenea, planul de securitate în valoare de un miliard de dolari, anunțat marți, la Varșovia, de președintele american, Barack Obama. "Această contribuție importantă este oportună' și reprezintă un semnal clar al angajamentului Statelor Unite în Europa, a afirmat Rasmussen.

La Bruxelles, miniștrii din Germania, Polonia și Danemarca au anunțat consolidarea Corpului Multinațional din Nord-Estul (Europei), cu baza în portul polonez Szczecin de la Marea Baltică. "Acesta va întări capacitatea noastră de a face față amenințărilor viitoare în regiune", a arătat secretarul general al NATO, care a salutat această decizie.

Măsurile pe termen lung vor fi pregătite în lunile următoare, ca parte a unui "plan de acțiune" care va fi prezentat șefilor de stat și de guvern la summitul NATO ce va avea loc în zilele de 4 și 5 septembrie la Newport, Țara Galilor. "Aceasta va face NATO mai eficientă, mai rapidă și mai flexibilă", potrivit secretarului general.

Rasmussen a calificat ca fiind nesustenabilă reducerea bugetelor militare ale țărilor NATO, care s-au diminuat cu '20% în ultimii cinci ani', în timp ce Rusia l-a majorat cu 50%. 

×
Subiecte în articol: nato