x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nave de război americane au fost văzute lângă mai multe insule revendicate de Beijing

Nave de război americane au fost văzute lângă mai multe insule revendicate de Beijing

28 Mai 2018   •   17:30
Nave de război americane au fost văzute lângă mai multe insule revendicate de Beijing

Două nave de război americane au fost văzute în apropiere de insulele din Marea Chinei de Sud, potrivit afirmațiilor făcute de China, duminică. Mișcarea este văzută ca o încercare de a enerva Beijingul în contexul în care Donald Trump caută cooperare cu Coreea de Nord, scrie The Guardian.

Ministrul Apărării din China a catalogat mișcarea SUA ca fiind o „provocare”. Acțiunile SUA sunt o amenințare la adresa suveranității Chinei, în condițiile în care navele de război au intrat pe teritoriul Chinei fără permisiune, se arată în comunicatul emis de minister. 
Nave și aeronave aparținând Chinei au fost trimise pentru a avertiza forțele SUA să părăsească zona, se mai arată în comunicat. 
Operațiunea a fost ultima încerca de a contracara ceea ce Washingtonul vede ca fiind un efort din partea Chinei de a limita libertatea de navigare în apele strategice. Operațiunea a fost planificată cu câteva luni în avans, fiind deja o rutină, însă aceasta a venit într-un moment sensibil, după ce Pentagonul nu a invitat China la un exercițiu naval găzduit de SUA. 
Un oficial american a precizat sub anonimat că două nave militare, un distrugător de rachete și un crucișător cu rachete ghidate, au ajuns la aproximativ 22 de kilomtri de insulele Paracel, o serie de insule și recife revendicate de China.
„China va continua să ia toate măsurile neceare pentru a apăra suveranitatea și securitatea țării”, a adăugat ministrul de externe al Chinei, care a cerut oficialilor de la Washington să oprească acest gen de acțiuni.  
 

×