x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum se predă un naş mafiot. Spectacol uluitor în Italia: întregul clan 'Ndrangheta a venit să-şi prezinte omagiile, în arestul carabinierilor

Cum se predă un naş mafiot. Spectacol uluitor în Italia: întregul clan 'Ndrangheta a venit să-şi prezinte omagiile, în arestul carabinierilor

18 Mai 2013   •   10:29
Cum se predă un naş mafiot. Spectacol uluitor în Italia: întregul clan 'Ndrangheta a venit să-şi prezinte omagiile, în arestul carabinierilor
Sursa foto: wikipedia

 Întâmplare rarisimă, în Italia: un naş mafiot - tânăr, sănătos şi fără probleme cu rivalii - s-a predat, lăsând carabinierii cu gura căscată. Un reporter BBC se afla miercuri în secţia de poliţie şi a relatat întreaga poveste.

La 4:15 după-amiaza, bărbierit şi zâmbitor, Giuseppe "Peppe" Pesce, naşul 'Ndrangheta, a intrat în sediul Carabinierilor din Rosarno ca un om care venise să-şi plătească tichetul de parcare - scrie corespondentul BBC. Era singurul ziarist chemat la faţa locului, pentru că autorităţile se temeau să se facă de râs în faţa presei. Cu toate acestea, şeful suprem al celui mai puternic clan mafiot din Calabria şi în unele perioade chiar din Italia, s-a predat cu numai un sfert de oră întârziere faţă de ora anunţată.

Carabinierii, care îl vânau de aproape trei ani, păreau aproape indignaţi. Îşi doriseră atât de mult să îl captureze prin forţe proprii…

În mod normal, capii mafioţi nu se predau. Doar în circumstanţe extreme - când nu mai au nicio şansă de a scăpa de glonţul rivalilor, când au îmbătrânit ori bolile nu le mai permit să se ascundă, naşii rup tăcerea, iar autorităţile pretind că i-au prins.

Peppe Pesce nu îndeplinea aceste criterii: are numai 33 de ani şi este liderul absolut al clanului. Spre deosebire de mafia siciliană,care îşi alege naşii, 'Ndrangheta păstrează tradiţia liniei de sânge. Pesce este o dinastie mafiotă: Peppe a moştenit "funcţia" de la fratele său Ciccio (prins într-un buncăr, în 2011), care o moştenise de la tatăl său, Antonio, care o moştenise de la bunicul Don Peppino.

Departe de a-şi pierde onoarea prin gestul său, Antonio a devenit imediat un magnet pentru întreaga aşezare iar secţia de Carabinieri - loc de pelerinaj.

Oameni cu bastoane sau în cărucioare cu rotile, bătrâni de 90 de ani şi copii de şase luni aduşi în braţe - o masă de oameni a venit să prezinte omagiile marelui arestat.

Corespondentul BBC vorbeşte despre scene senzaţionale.

Bunica Giuseppa a venit să-şi vadă nepotul îmbrăcată în negru din cap până-n picioare. A plâns tot timpul, cu palma la gură. Dialog dintre bunică şi naşul mafiot:

- Unde te duci?.
- Hai, bunico. La puşcărie, evident.
- N-o să te mai văd niciodată.
- Nu-ţi face griji. O să mă grăbesc.

A doua bunică a naşului, mai tânără, a venit să-I spună "Nevionovăţia ta va fi probată ca învierea lui Cristos".

Au urmat mătuşi, veri, rude prin alianţă. În funcţie de poziţia în familie, unii l-au îmbrăţişat şi sărutat, alţii s-au arătat plini de respect.

Ultimele au sosit sora cea mică şi mama, cu fiica de numai trei ani a naşului, pe care capul mafiot aflat pe fugă de atâta timp abia o cunoştea.

La ieşirea din sediul carabinierilor, în drum spre închisoare, Peppe a salutat mulţimea aliniată în lungul străzii. O mătuşă bătrână a strigat după primul naş din istoria 'Ndrangheta care s-a predat: "Ai grijă să mănânci bine!"

În urmă cu două săptămâni, într-unul dintre cele mai importante procese împotriva 'Ndrangheta, 42 de mafioţi au primit condamnări care însumează 500 de ani de închisoare. Peppe fusese condamnat în lipsă la 16 ani, pentru asociere la un grup mafiot. Laţul se strângea în jurul lui de câteva luni, pe măsură ce supuşii săi erau arestaţi.

Averea familiei este estimată la cel puţin 200 de milioane de euro, banii obţinuţi din trafic de droguri şi extorcare.

×
Subiecte în articol: 'Ndrangheta nas mafiot