x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu îi cere lui Putin să scoată forţele iraniene din Siria

Netanyahu îi cere lui Putin să scoată forţele iraniene din Siria

12 Iul 2018   •   07:22
Netanyahu îi cere lui Putin să scoată forţele iraniene din Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să acţioneze pentru plecarea din Siria a forţelor iraniene.

 

Potrivit unui oficial israelian care a cerut să i se păstreze anonimatul, Netanyahu l-a asigurat pe liderul de la Kremlin că Israelul nu intenţionează să ameninţe regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad. David Kayes, purtător de cuvânt al premierului, a negat însă că acesta i-ar fi promis lui Putin că Israelul nu va interveni împotriva guvernului de la Damasc. "Nu ne implicăm în războiul civil. Vom acţiona împotriva oricui acţionează împotriva noastră", a precizat Kayes. 

Potrivit unei stenograme difuzate de cancelaria lui Netanyahu, acesta i-a spus lui Putin, în cursul întrevederii lor la Moscova, că Israelul este atent la Siria şi Iran. "Opinia noastră este binecunoscută, Iranul trebuie să părăsească Siria, nu e nimic nou pentru dumneavoastră", a afirmat premierul israelian, citat în comunicat. 

Armata israeliană este în stare de alertă, în timp ce forţele guvernamentale siriene sunt în ofensivă împotriva rebelilor în vecinătatea înălţimilor Golan, regiune ocupată în mare parte de Israel în 1967. Oficialul israelian a cărui identitate nu este dezvăluită de Reuters a afirmat că Rusia încearcă să ţină militarii iranieni la distanţă de Golan şi a propus ca acestora să nu li se permită să se apropie la mai puţin de 80 de kilometri, dar Israelul insistă asupra retragerii din Siria a tuturor efectivelor Iranului. 

După ce a intervenit în 2015 de partea regimului de la Damasc, Rusia nu a reacţionat la loviturile aeriene ale Israelului împotriva forţelor iraniene şi a Hezbollah din Siria, reaminteşte Reuters. Moscova a insistat însă asupra imunităţii preşedintelui al-Assad. AGERPRES

×