x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe New York Times despre poluarea adusă de extracţia gazelor de şist: bătălia pentru apa care nu duhneşte sau spumegă

New York Times despre poluarea adusă de extracţia gazelor de şist: bătălia pentru apa care nu duhneşte sau spumegă

de Daniel Ionaşcu    |    03 Iun 2012   •   10:02
New York Times despre poluarea adusă de extracţia gazelor de şist: bătălia pentru apa care nu duhneşte sau spumegă

Au trecut mai mult de patru decenii de cand prima sonda a fost sapata in zacamantul de gaze naturale de sub aceasta intindere de lucerna si ferme de sfecla de zahar. Dar pentru cei care traiesc aici, in umbra muntilor din Wysconsin, sapaturile au adus mai mult decat locuri de munca si industrie. In ultimii ani, un mic grup de fermieri si proprietari de terenuri din acest bazin rural s-a plans ca fantanile au fost contaminate cu chimicale folosite la o tehnica controversata cunoscuta drept fracturare hidraulica, scrie New York Times intr-un reportaj.

Un draft de raport al Environmental Protection Agency - agentia americana de protectie a mediului - facut public in decembrie, pare sa confirme ingrijorarile lor, legand substantele chimice din apele locale cu exploatarea gazelor.

Dar aici, in prima linie a bataliei pentru fracking - care a devenit o tehnica tot mai populara de extractie a resurselor de titei si gaze ce nu se puteau obtine anterior - nu exista nicio concluzie definitiva.

Dupa ce guvernatorul de Wyoming Matt Mead si industria energetica s-au plans ca raportul este prematur si neconcludent, mai multe teste au fost facute de catre United States Geological Survey, institutul geologic american. Informatiile sunt acum procesate. De asemenea, EPA aduna probe aditionale de apa pentru studiu.

Apa, adusa cu cisterna
Intre timp, statul s-a oferit sa le dea localnicilor cisterne, folosind o suma de 750.000 de dolari alocata in aceasta legislatura. Planul presupune ca localnicii sa plateasca o suma de peste 150 de dolari lunar pentru a le fi adusa apa din comunitatea apropiata, Pavillion.

Jeff Locker, un fermier localnic vrea ca industria energetica sa plateasca. El spune ca apa din fantana sa a fost poluata la mijlocul anilor '90 iar contaminantii au contribuit la neuropatia sotiei sale."Avem dovada stiintifica. Iar ei ne intorc spatele. Ei se asteapta sa platim intre 100 si 200 de dolari pentru ceva ce nu am cauzat noi", spune el.

Encana Oil, care a cumparat zacamantul de gaz in 2004 si opereaza circa 125 de sonde in zona, deja furnizeaza apa potabila pentru Locker si alte 20 de locuinte. Dar pana ce studiile nu vor fi verificate si de alti specialisti care sa ateste ca poluarea provine din operatiunile companiei, aceasta nu e problema sa.

Encana spune ca apa din zona este proasta in mod natural si ca operatiunile sale nu cauzeaza probleme, fractionarea fiind folosita si inainte ca aceasta sa achizitioneze campul de gaze. Industria energetica mai arata cu degetul spre faptul ca pana acum nu a fost gasita nicio legatura intre fractionarea hidraulica si contaminarea apei. Doug Hock, un purtator de cuvant al Encana, spune ca nu e nicio surpriza ca cele doua fantani sapate de EPA au aratat niveluri mari de metan si benzen, din moment ce sunt facute adand in zacamantul de gaz.

Miros de petrol
Dar anumiti localnici spun ca analiza probelor de apa arata chimicale sintetice identice cu cele folosite in fluidele de fracturare, ceea ce ar fi dovada pe care o suspecteaza de ani.

John Fenton, un fermier care este presedintele Grupului Cetatenilor ingrijorati din Zona Pavillion, spune ca acum trei ani apa sa a inceput acum trei ani sa fie efervescenta ocazional si sa aiba miros de petrol. Si chiar daca Encana ii da acum apa potabila, Fenton spune ca el si familia sa inca fac baie in apa murdara.

Renny MacKay, purtator de cuvant al guvernatorului, spune ca administratia e dedicata gasiri unei solutii pentru rezolvarea problemei pentru cele 20 de locuinte unde apa este contaminata. Unii locuitori sunt ingrijorati ca valoarea proprietatilor lor va scadea din cauza atentiei pe care a atras-o apa contaminata.

"Proaspata, efervescenta... fracturata"
Louis Meeks, un proprietar de teren a carui apa miroase a motorina, nu-si mai lasa nepoata sa isi spele hainele sau sa faca baie in casa sa. Recent, el a printat carti de vizita pentru oricine e interesat de necazul sau. Un pahar de apa apare proeminent si langa scrie "Proaspata, efervescenta... fracturata"..

×
Subiecte în articol: externe