x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nici Obama, nici şeful CIA nu l-au văzut murind pe Osama. L-a văzut, totuşi, cineva?

Nici Obama, nici şeful CIA nu l-au văzut murind pe Osama. L-a văzut, totuşi, cineva?

04 Mai 2011   •   16:01
Nici Obama, nici şeful CIA nu l-au văzut murind pe Osama. L-a văzut, totuşi, cineva?
Sursa foto: /Reuters

Leon Panetta, directorul CIA, a declarat că nici preşedintele Barack Obama şi nici el nu au privit cum a fost omorât Osama ben Laden, de către un comando american, în Pakistan, relatează postul CBS.

Precizarea lui Panetta, urmează speculaţiilor făcute pe tema unei fotografii dată publicităţii de Casa Albă, din care presa a dat de înţeles că Obama şi cei mai apropiaţi consilieri si săi au privit desfăşurarea întregii misiuni printr-o legătură directă, realizată cu o cameră video montată pe casca unui membru al comandoului.

Casa Albă a manifestat reticenţă în privinţa confirmării, în mod explicit, a faptului că Obama a urmărit întreaga operaţiune, anunţând, în schimb, că a primit în timpul desfăşurării misiunii imagini video şi informaţii audio în timp real, nespecificate.

Pe fondul acestei situaţii, Panetta a declarat marţi, pentru PBS, că a existat "o perioadă de timp de 20 sau 25 de minute, în care nu am ştiut cu exactitate ceea ce se întâmpla".

Declaraţiile lui Panetta adâncesc dilema presei privind subiectul urmărit cu atâta atenţie de Obama şi de ceilalţi oficiali de rang înalt. Ei ar fi putut privi o transmisie în timp real de la unul dintre membrii comandoului, transmisie întreruptă, la intrarea acestora în complexul de beton. "Într-un final, amiralul (William) McRaven a revenit şi a spus că a primit cuvântul Geronimo, codul care însemna că l-au prins pe ben Laden", a mai declarat Panetta pentru PBS.

Mc Raven este comandantul Marinei însărcinat cu Operaţiunile Speciale. Potrivit unor informaţii, el a privit misiunea din Abbottabad printr-o transmisie în direct din Afganistan. Dar nu este clar dacă aceeaşi transmisie a fost redirecţionată către oficialii care apar în forografie sau dacă aceştia primeau informaţii separate, secundare.

Declaraţiile lui Panetta sunt doar ultimele clarificări ale unor detalii asupra raidului. Dacă transmisia video în direct din Pakistan a fost pierdută sau nu a existat o transmisie directă, aşa cum s-a spus iniţial, acest lucru ar permite să se explice "natura fără formă" a declaraţiilor Casei Albe din ultimele trei zile, mai comentează CBS.

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis