x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nivelul mărilor, la nivel global, va creşte cu 1,3 metri, până la sfârşitul secolului, se arată într-un studiu comandat de Arnold Schwarzenegger

Nivelul mărilor, la nivel global, va creşte cu 1,3 metri, până la sfârşitul secolului, se arată într-un studiu comandat de Arnold Schwarzenegger

25 Iun 2012   •   13:30
Nivelul mărilor, la nivel global, va creşte cu 1,3 metri, până la sfârşitul secolului, se arată într-un studiu comandat de Arnold Schwarzenegger

Nivelul marilor si oceanelor va creste, la nivel global, cu 23 de centimetri pana in 2030, cu 45 de centimetri pana in 2050 si cu 1,3 metri pana in 2100, se arata intr-un studiu comandat inca din 2008 de guvernatorul Californiei, de la acea vreme, Arnold Schwarzenegger, informeaza LA Times.

Acesta a cooptat agentiile guvernamentale de pe toata coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, fiind direct interesat, deoarece statul California se confrunta deja cu efectele cresterii nivelului marii.

In cazul Californiei, efectele vor fi si mai puternice, deoarece acest stat se confrunta si cu scufundarea terenului de pe coasta. Astfel, pana la sfarsitul acestui secol, nivelul oceanului va creste cu 1,6 metri in California.

Acest lucru inseamna ca vor fi pierdute numeroase case, cladiri de birouri, drumuri si aeroporturi, pana in 2100. Pe de alta parte, in statele Washington si Oregon, efectele vor fi mai mici, deoarece aceste state sunt in proces de inaltare.

Noile masuratori efectuate de oamenii de stiinta arata ca in ultimul secol nivelul marilor, la nivel global, a crescut cu 18 centimetri, insa procesul de topire a ghetarilor, care cauzeaza cresterea nivelului apelor este in accelerare.

"Cresterea nivelului marilor nu este o chestiune de ordin politic, ci o realitate stiintifica", a declarat directorul Institutului de Stiinte Marine, Gary Griggs, care a facut parte din echipa de studiu.

Cercetarile arata ca cresterea nivelului marilor va fi un proces inegal, in diferite parti ale lumii, acesta fiind influentat de clima, de traseul El Nino si de topirea ghetarilor.

In cazul continentului american, un cutremur cu magnitudinea 8, in zona de nord a Pacificului, ar putea accelera procesul de crestere a nivelului apelor cu aproximativ un metru, favorizand surparea coastei.

Desi procesul va fi unul treptat, furtunile sau uraganele ar putea provoca inundatii fara precedent.

"Pe termen scurt sunt aceste furtuni care vor lovi coastele joase de care trebuie sa ne temem", a declarat Griggs.

×